Mogelijk besparingspotentieel van 400 euro op gasfactuur in zicht

© Getty Images

Huishoudens zouden een besparing op hun gasfactuur kunnen realiseren die kan oplopen tot 300 à 400 euro. Dat zegt de federale energieregulator Creg.

Dat komt zo: in de maand mei merkte de regulator voor het eerst een prijsverschil in aardgacontracten die gebaseerd zijn op TTF-noteringen en aardgascontracten die gebaseerd zijn op ZTP-noteringen. Die TTF-noteringen zijn gelinkt aan de toonaangevende Nederlandse termijnmarkt TTF, terwijl het kleine broertje ZTP gelinkt is aan de gashub in Zeebrugge. Normaal lopen die prijzen gelijk, maar nu zijn voor het eerst die ZTP-contracten goedkoper. Het verschil bedraagt 20 euro per megawattuur. Het verschil valt te verklaren door de gediversifieerde aanvoer van gas richting ons land, via pijpleidingen maar ook va de LNG-terminal van Zeebrugge.

Als dat verschil ook de rest van het jaar aanhoudt, kan dat voor een gemiddeld huishouden toch al snel een verschil van 300 euro à 400 euro per jaar betekenen, klinkt het bij de Creg. Dat zal de komende maanden dus moeten blijken. ‘Het einde van de zomer lijkt een goed moment om een eventuele switch te overwegen’, klinkt het bij de energiewaakhond.

Tarieven vergelijken blijft dan ook de boodschap, adviseert de Creg. De Creg-scan houdt immers ook rekening met de TTF- of de ZTP-noteringen.

Partner Content