Bpost lanceert informatiecampagne over nieuwe btw-regeling kleine aankopen van buiten EU

. © iStock

Vanaf 1 juli wordt de btw-vrijstelling voor online aankopen tot 22 euro op websites van buiten de Europese Unie geschrapt. De klant zal die btw dan ofwel bij aankoop ofwel bij de aflevering van het pakje moeten bijbetalen. Omdat die extra kosten eventueel aan de koerier moeten worden betaald, start postbedrijf bpost een informatiecampagne. Dat meldt het bedrijf woensdag in een persbericht.

De Europese Unie schrapt vanaf 1 juli de voorkeursbehandeling voor online aankopen van buiten de EU. Concreet betekent dit dat vanaf dan op alle aankopen bij webwinkels van buiten de EU btw en mogelijk invoerkosten zullen worden aangerekend. Dit geldt ook voor zendingen die voor 1 juli werden besteld, maar pas na die datum worden bezorgd, beklemtoont bpost.

Webwinkels die geregistreerd staan zullen de btw onmiddellijk verrekenen, maar bij webwinkels die zich niet registreren is dat niet het geval. Bpost zal dan de btw en eventuele invoerkosten afrekenen met de klant en doorstorten naar de fiscus.

In dat geval krijgt de koper via e-mail, sms (van nummer 8152), notificatie in de app of brief een uitnodiging om de betaling te doen. De klant kan het verschuldigde bedrag dan betalen via de My bpost-app of via de Track & Trace-website van het postbedrijf. Pas na de betaling zal het pakje effectief worden geleverd, benadrukt bpost. Omwille van veiligheidsredenen wordt de rechtstreekse betaling aan de postbode of in een afhaalpunt vanaf 31 mei afgebouwd.

Partner Content