Basistarief van 125 euro voor gerechtsdeurwaarder bij consumentenschulden

© GET

De bijna vijftig jaar oude tarieven van de gerechtsdeurwaarders worden vanaf 1 oktober gewijzigd. In de plaats komen ‘vereenvoudigde en transparante’ tarieven, zegt de Nationale kamer van gerechtsdeurwaarders (NKGB). Voor consumentenschulden, zoals achterstallige ziekenhuis-, school- en energiefacturen, zal een basistarief van 125 euro voor een dagvaarding gelden.

Gerechtsdeurwaarders worden ingeschakeld wanneer mensen of bedrijven hun facturen niet betalen. De deurwaarder int de schulden in opdracht van de schuldeiser, maar rekent ook eigen kosten aan. De manier waarop dat gebeurde, was niet altijd even transparant, en soms liepen de deurwaarderskosten hoger op dat de oorspronkelijke factuur. Bovendien waren de tarieven na al die jaren niet aangepast aan bijvoorbeeld de digitalisering.

De nieuwe tarieven, die vanaf 1 oktober zullen gelden, moeten vereenvoudiging en transparantie bieden. Zo gaat men van tien naar drie tariefklassen. Alle vorderingen voor facturen van elektriciteit, gas, water, internet, telefonie, onderwijs en geneeskunde vallen bovendien altijd onder het laagste tarief, dat 125 euro bedraagt voor een akte. Bovendien zullen bepaalde kosten in dergelijke dossiers verder verlaagd worden via een solidariteitsfonds, gespijsd door de deurwaarders zelf.

Er komt voorts een vaste, eenmalige dossierkost van 50 euro, “die alle opzoekingen en communicatie met de burger omvat, inclusief een solvabiliteitsonderzoek”, aldus de NKGB. Zo worden oplopende kosten door herhaaldelijke aanmaningen en opzoekingen vermeden. En de kosten bij afbetalingsplannen worden geplafonneerd. 

Andere basistarieven bedragen 175 euro (voor schulden van 2.000 tot 5.000 euro) en 250 euro (voor schulden van meer dan 5.000 euro). Naast die forfaitaire bedragen kunnen nog wel andere kosten aangerekend worden, zoals bijvoorbeeld vertaal- of reiskosten.

“Het hervormde tarief kan niet los gezien worden van de recente wetgeving die de shift binnen ons beroep omkadert”, zegt de NKGB. “Gerechtelijke invorderingsprocedures moeten voorbehouden blijven aan wie niet wil betalen. Daarbuiten moet de gerechtsdeurwaarder optreden als facilitator van minnelijke oplossingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content