Cashbetalingen worden vanaf eind volgend jaar verplicht afgerond naar 0 of 5 cent

© thinkstock

Binnen een jaar worden de stukjes van 1 en 2 cent grotendeels overbodig. Handelaars worden vanaf dan verplicht de eindbedragen aan de kassa af te ronden tot op 0 of 5 cent voor wie met cash betaalt. Een wetsontwerp van minister van Economie Kris Peeters (CD&V) daarover werd vrijdag door de ministerraad goedgekeurd, zo meldt Peeters. De verplichting zou gelden vanaf 1 december 2019.

Over het nut van de kleinste centjes wordt al langer gediscussieerd. Consumenten potten ze te vaak thuis op, waardoor er onlangs zelfs een tekort aan dergelijke centjes ontstond bij de handelaars.

‘Geen gedoe meer met kleine muntjes’, zo kondigt CD&V-vicepremier Peeters nu aan op Twitter. Vanaf december volgend jaar zal bij betalingen in cash het eindbedrag aan de kassa steeds afgerond worden tot op 5 cent. Dat kan naar boven zijn, maar ook naar beneden. Een totaalbedrag van de inkopen van 14,32 euro bijvoorbeeld, wordt afgerond tot 14,30 euro. En 19,99 euro wordt 20 euro.

De consument zal gemiddeld evenveel betalen als zonder afronding, beklemtoont Peeters in een persbericht. Handelaars konden al sinds 2014 vrijwillig kiezen voor afronding, maar dat werd tot nu toe weinig gedaan. Voor elektronische betalingen verandert er niets. De handelaars kunnen dergelijke betalingen ook afronden, maar dat wordt niet verplicht.

‘Eindelijk’, reageren de ondernemersorganisatie Unizo en de beroepsvereniging Buurtsuper.be. ‘We ijveren hier al sinds 2007 voor, 11 jaar lang.’ Zij zullen de handelaars aanmoedigen om de afronding ook toe te passen op elektronische betalingen.

Partner Content