‘Brazilië en Argentinië willen gemeenschappelijke munt’

© Getty Images

Brazilië en Argentinië willen een gemeenschappelijke munt om hun onderlinge handel te vergemakkelijken en de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen. De twee grootste economieën van Zuid-Amerika zullen het plan komende dagen bespreken tijdens een top in Buenos Aires en zullen andere Latijns-Amerikaanse landen uitnodigen om mee te doen, zo bericht de Britse zakenkrant Financial Times.

Volgens ingewijden wil Brazilië de munt ‘sur’ noemen, wat ‘zuid’ betekent. Deze zou in eerste instantie parallel moeten bestaan naast de Braziliaanse real en de Argentijnse peso. De FT citeerde ook de Argentijnse economieminister Sergio Massa, die benadrukt ‘geen valse verwachtingen’ te willen wekken. ‘Het is de eerste stap op een lange weg die Latijns-Amerika moet afleggen’, klonk het. Massa merkt daarbij op dat het Europa 35 jaar kostte om de euro te creëren.

Volgens Massa zullen Brazilië en Argentinië ter voorbereiding ook nog heel veel moeten uitzoeken, ‘van begrotingskwesties tot de omvang van de economie en de rol van centrale banken’. Politici uit beide landen hebben het idee van een gemeenschappelijke munt in 2019 ook al eens besproken, maar destijds stuitte het voorstel op verzet van de centrale bank van Brazilië.

Meer steun, maar ook zorgen

Nu beide landen worden bestuurd door linkse presidenten is er mogelijk meer politieke steun. Maar dat zal de zorgen van experts over het voorstel waarschijnlijk niet wegnemen. Voor Brazilië is het namelijk best riskant om zijn economie in een muntunie te koppelen aan het al jaren economisch instabiele Argentinië. Sinds een bankroet in 2020 is Argentinië grotendeels afgesneden van de internationale geldmarkten. Het land is ook nog altijd tientallen miljarden dollars verschuldigd aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat het land eerder te hulp schoot.

Mocht er een muntunie komen die heel Latijns-Amerika omvat, dan zou die volgens een schatting van FT goed zijn voor ongeveer vijf procent van de wereldeconomie. De eurozone, de grootste muntunie ter wereld, neemt ongeveer veertien procent van de wereldeconomie voor zijn rekening. Er zijn meer groepen landen die een munt delen. Zo gebruiken verschillende landen in Afrika de CFA-frank en in het Caribisch gebied heeft een groepje eilanden en eilandstaten de Oost-Caribische dollar.

Partner Content