Boete van 50 pond voor wie rookt met kinderen in de wagen

© istock

De Britse regering lanceert een nieuw offensief tegen het roken. Voortaan mag je in Groot-Brittannië namelijk niet meer roken in de wagen als je kinderen vervoert.

De Britse regering heeft een nieuw rookverbod. Wie met kinderen of jongeren onder de 18 jaar aan boord van een auto rookt, moet rekening houden met een boete van 50 pond (68 euro).

Zowel de automobilist als de roker kan bestraft worden. Het nieuwe verbod, dat ook voor Wales telt, werd donderdag 1 oktober van kracht.

De politie zal om te beginnen mild te werk gaan. Het is niet de bedoeling te penaliseren, maar om ‘inzicht’ te creëren, zei een gezondheidsfunctionaris. De wet moet “kinderen en jongeren beschermen tegen de gevolgen van passief roken”, luidt het in een regeringsverklaring. Daarin wordt verwezen naar meningitis, kanker, bronchitis, longontsteking en astma als potentiële gezondheidsrisico’s wanneer kinderen worden blootgesteld aan tabaksrook.

“Slechts een enkele sigaret in een voertuig stelt kinderen bloot aan hoge niveaus van luchtvervuilende en kankerverwekkende chemicaliën zoals arseen, formaldehyde en teer, en mensen nemen vaak verkeerdelijk aan dat een raam openen voor frisse lucht de schade beperkt”, zei Sally Davies, medisch hoofd op Volksgezondheid.

Een aparte paragraaf van de wet verbiedt de kleinhandelaar voortaan de verkoop van e-sigaretten of e-vloeistoffen aan kinderen onder de 18 jaar en aan volwassenen die tabaksproducten of -sigaretten willen kopen voor iemand onder de 18 jaar.

Groot-Brittannië, dat al een rookverbod heeft in openbare plaatsen en van plan is om neutrale sigarettenverpakkingen te introduceren, telt ongeveer 10 miljoen rokers. Elk jaar steken 200.000 kinderen hun eerste sigaret op, aldus regeringscijfers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content