Beurzen sluiten in de plus na zwakke start

© belga

De Europese beurzen noteren maandag aanzienlijke winsten na een kille start. Daarna vallen de winsten wat terug, maar winst blijft wel troef.

Aan de basis van de ommekeer maandag ligt het vertrouwen dat beleggers putten uit de Ifo-index uit Duitsland. Hoewel het ondernemersvertrouwen in de grootste economie van Europa voor de derde keer op rij daalt, blijkt de terugval minder erg dan gevreesd. Dan circuleren er ook nog geruchten over een mogelijke financieringsronde van de ECB (Europese Centrale Bank) die de Europese banken zou herkapitaliseren. Het aanvankelijke optimisme wordt in de namiddag wel getemperd door tegenvallende cijfers uit de VS. Daar blijkt de verkoop van nieuwe gezinswoningen in augustus gezakt te zijn tot een halfjaarlijks dieptepunt.

De herwonnen moed valt in ieder geval af te leiden uit de Bel 20 op Euronext Brussel, die omstreeks 13u30 ruim 4 procent in het groen noteert. Na de slotbel blijft daar slechts de helft van over, nog steeds goed voor 2 procent winst. Uitschieters zijn vooral de financials zoals Dexia (+6,56 procent), KBC (+ 7,47 procent) en verzekeraar Ageas (+ 7,47 procent). De grootste verliezer van de Bel20 maandag is Bekaert (-5,14 procent).

De beurs van Parijs sluit maandag 1,75 procent hoger, die van Amsterdam 1,93 procent, Frankfurt 2,87 procent en die van Londen 0,45 procent hoger. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content