Bernanke handhaaft rente

© belga

De Amerikaanse centrale bank (Fed) houdt de belangrijkste rente zoals verwacht op 0 tot 0,25 procent.

De rente van 0 tot 0,25 procent staat nu al bijna drie jaar op dat historisch lage niveau. De Fed liet het belangrijkste rentetarief in december 2008 tot dat lage peil zakken als gevolg van de wereldwijde financiële crisis.

Negen leden van Federal Open Market Committee stemden voor, maar Charles Evans, voorzitter van de Fed in Chicago, stemde tegen. Evans vraagt een monetair beleid met extra maatregelen.

Voor de crisis begon, noteerde de rente nog boven de 5 procent. Een renteverhoging zit er volgens bronnen bij de Fed niet in voor halfweg 2013.

Ook de zogenaamde ‘Operation Twist’ blijft van kracht. Daarbij worden voor 400 miljoen dollar obligaties van korte termijn geruild tegen obligaties van lange termijn. Het doel is de langetermijnrente naar beneden te drukken.

De prognoses voor de economische groei in de VS in 2011 werden door de Fed neerwaarts bijgesteld van 3,9 procent in januari tot 2,9 procent in juni.
De werkloosheid zal uitkomen op minimaal 8,5 procent, tegenover de eerder voorspelde 7,8 procent. Dat laatste cijfer kan pas in 2013 worden bereikt, als de groei zich opnieuw tussen 3,0 en 3,5 procent situeert.

Goed nieuws is er enkel voor de inflatie, die volgend jaar tussen 1,4 en 2,0 procent zou uitkomen. (Bloomberg/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content