Benzine en diesel worden 10 procent goedkoper

© belga

Tanken wordt de komende maanden tot 10 procent goedkoper. Dat komt door de sterk dalende olieprijzen, die op hun beurt veroorzaakt worden door de toegenomen olieproductie.

De komende maanden wordt brandstof tot 10 procent goedkoper. Dat komt door de sterk dalende olieprijzen, die op hun beurt veroorzaakt worden door de toegenomen olieproductie. Dat blijkt uit een studie van KBC waarover Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen berichten.

“De olieprijs zal geleidelijk aan dalen tot uiteindelijk 20 procent tegen eind 2014”, zegt Koen De Leus, econoom bij KBC, in de kranten. “Dat komt vooral door het stijgende aanbod. Irak heeft na de val van Saddam Hoessein massaal vergunningen verleend aan maatschappijen die olie mogen ontginnen, en de Verenigde Staten, Canada en Brazilië hebben de voorbije jaren geïnvesteerd in alternatieve oliebronnen. Die investeringen beginnen nu hun vruchten af te werpen.”

Taksen en toelagen

Automobilisten zullen die daling van 20 procent slechts gedeeltelijk voelen. Dat komt omdat iets meer dan de helft van de prijs van benzine en diesel uit allerlei taksen en toelagen bestaat.

“Voor benzine en diesel zal de prijsdaling voor de consument dus een kleine 10 procent zijn. De prijs van stookolie zal met 17 procent dalen, want daar worden niet veel taksen op geheven”, zegt brandstofspecialist Omer Coeckaerts. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content