Belgische werknemer ziet loon met 3 procent stijgen ondanks crisis
De lonen in België zijn in de twaalf maanden tot 1 februari van dit jaar blijven stijgen. Dat berekende de human resources-groep Hudson, het vroegere De Witte & Morel.
De lonen in België zijn in de twaalf maanden tot 1 februari van dit jaar blijven stijgen. Dat berekende de human resources-groep Hudson, het vroegere De Witte & Morel.
Omgerekend nam het basisloon van bedienden en kaderleden met gemiddeld 3,29 procent toe. Dat is wel de kleinste loonstijging in jaren.
De Belg heeft een hoger loon in de eerste plaats te danken aan de automatische loonindexering (gemiddeld 2,35 procent). Daarbovenop kwam gemiddeld 0,94 procent extra.
Sinds 1 januari staat de loonnorm op 0, waardoor geen collectieve loonstijgingen meer mogelijk zijn. De periode die Hudson onderzocht, heeft echter grotendeels betrekking op 2012.
De loonstijging van 3,29 procent is kleiner dan die in 2011 (4,37 procent). Het is ook de laagste sinds het herstel van de economie na de financiële crisis van 2008-2009. “Maar het blijft een opmerkelijk hoog cijfer in tijden van economische onzekerheid, kostenbeheersing en verhoogde reglementering van salarissen”, merkt Hudson op.
De automatische loonindexering weegt steeds meer door in het stijgen van de lonen. “Waar de indexatie vroeger 50 procent van de totale loonstijging bedroeg, is dat de laatste drie jaren gestegen naar twee derden”, verduidelijkt het HR-bureau. Ook grote individuele loonsvrhogingen worden alsmaar minder toegekend.
Als behalve met het basisloon ook rekening gehouden wordt met het variabel loon, steeg de verloning het voorbije jaar met 3,25 procent. Steeds meer mensen krijgen een variabel loon, maar de omvang neemt jaar na jaar af.
Voor de studie van Hudson werden de lonen van 111.616 werknemers bij 552 organisaties geanalyseerd. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier