Belgische vastgoedmarkt blijft aantrekkelijk voor investeerders

Tegen de achtergrond van een aanhoudende economische en financiële crisis kan het misschien verbazen, maar België blijft ook in 2012 een relatief aantrekkelijke markt voor vastgoedinvesteringen.

Dat blijkt uit een nieuw rapport dat Ernst & Young onlangs publiceerde. Ernst & Young peilde bij ruim 550 Europese bedrijven actief in de vastgoedsector naar hun verwachtingen en plannen voor het komende jaar. Het onderzoek, in samenwerking met The Economist Intelligence Unit, omvat 12 Europese landen.

De economische vooruitzichten voor de Belgische vastgoedmarkt in 2012 zijn relatief gunstig. Een grote meerderheid van de investeerders (84%) blijft België een aantrekkelijke locatie vinden voor vastgoedinvesteringen. Een mogelijke verklaring voor het relatief optimisme is de verwachting dat de hoge inflatie meer investeerders naar de vastgoedmarkt zal drijven.

Ook verwacht 76% van de investeerders dat nieuwe ecologische bouwnormen in de toekomst aanleiding zullen geven tot bijkomende investeringen in bestaand vastgoed. Wat de prijzen voor Belgisch residentieel vastgoed betreft, verwachten de meeste waarnemers dat deze stabiel zullen blijven in 2012. De Vlaamse vastgoedmarkt biedt voor de investeerders duidelijk meer perspectieven dan de Waalse. Maar er zijn regionale verschillen.

De markt voor residentieel vastgoed ligt volgens de ondervraagde investeerders vooral in Gent (30%) en Leuven (23%). Kortrijk, Brussel en Luik scoren elk 15%. Opvallend tenslotte is dat slechts 4% van de respondenten nog perspectieven ziet in de residentiële vastgoedmarkt in Antwerpen.

Johan Steenackers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content