Belgische rente zakt onder de 2,5 procent
De Belgische langetermijnrente is maandag onder de grens van 2,5 procent gezakt. Het is van begin augustus geleden dat de rente nog zo laag stond.
De Belgische rente stond in mei van dit jaar op amper 1,92 procent: een historisch dieptepunt. Sindsdien ging het steil bergop, onder meer doordat er rekening mee werd gehouden dat de centrale banken hun monetaire beleid zouden verstrakken. Op 10 september klokte de langetermijnrente voor ons land af op 2,898 procent.
De onverwachte aankondiging van de Fed om haar soepel monetair beleid nog langer aan te houden, zorgde weer voor een neerwaartse beweging. Die houdt al enkele weken aan, met als resultaat het doorbreken van de 2,5 procent-grens vandaag -maandag – tot 2,496 procent.
In principe is een lage rente goed nieuws voor de overheidsfinanciën. Het herfinancieren van de schuld kan dan namelijk op een veel goedkopere manier.
Zo werd maandag nog eens voor 2,49 miljard euro lineaire obligaties (OLO’s) uitgegeven, tegen een lagere rente dan bij de vorige gelijkaardige operatie eind augustus.
Volgens Jean Deboutte van het Agentschap van de Schuld zit België voor de langetermijnfinanciering al aan 92,58 procent, of 44 van de in totaal 47,7 miljard euro die ons land dit jaar wil ophalen.
Eind november komt er nog een OLO-uitgifte en begin december zal een nieuwe staatsbon worden uitgegeven. Deboutte bevestigt dat door de lage rente de herfinanciering goedkoper kan dan vorig jaar was begroot. “Maar als tegengewicht hebben we van de lage rente geprofiteerd om iets meer te investeren. Dit heeft budgettair ook een positief effect op lange termijn. De looptijd van onze portefeuille bedraagt nu gemiddeld 7,8 jaar, één van de langste in de eurozone,” aldus Deboutte.
Niet alleen de overheid maar ook de consument profiteert van de lage rente, bijvoorbeeld als hij een woonlening wil afsluiten. Banken passen hun rentevoeten wel slechts geleidelijk aan. Langetermijnsparen brengt dan weer minder op. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier