Belgische loonbelasting op twee na hoogste van Europa

© ThinkStock

Belgen die binnen de hoogste inkomensschaal vallen, betalen in 2012 53,7 procent aan loonbelasting, evenveel als vorig jaar.

Daarmee staat België binnen Europa op de derde plaats, na Zweden en Denemarken, blijkt uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat.

De gemiddelde loonbelasting voor de hoogste inkomens bedraagt voor de hele EU 38,1 procent, en is daarmee een half procentpunt gestegen tegenover vorig jaar.

Eigendomsbelasting

De opbrengsten van de eigendomsbelasting brengen in België 3,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) op. Enkel in het Verenigd Koninkrijk (4,2 procent) en Frankrijk (3,4 procent) is de relatieve opbrengst nog iets hoger.

De inkomsten via eenmalige aan- en verkoopsbelasting maakten in 2010 1,8 procent van het bbp uit, het hoogste percentage van de EU-lidstaten. De jaarlijkse eigendomsbelasting is goed voor 1,3 procent. Drie andere Europese landen gaan België daarmee voor.

Bedrijven

De belasting voor bedrijven is in 2012 zo goed als stabiel gebleven, van 23,4 naar 23,5 procent. Voor de bedrijfsbelasting staat België eveneens op de derde plaats, met 34 procent. Enkel in Frankrijk en Malta worden bedrijven zwaarder belast. Het hoogste btw-tarief is in België gelijk aan het Europese gemiddelde: 21 procent.

Inkomsten via belastingen maakten in 2010 in België 43,9 procent uit van het bbp. In Denemarken (47,6 procent) en Zweden (45,8 procent) was dat percentage hoger. Het Europese gemiddelde bedroeg 38,4 procent. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content