Belgische economie maakt buiteling

© belga

De Belgische economie is in het tweede kwartaal met 0,6 procent gekrompen. Dat blijkt woensdag uit een eerste raming van de Nationale Bank (NBB).

In het eerste kwartaal werd wel nog groei genoteerd, maar dat cijfer is intussen bijgesteld van 0,3 naar 0,2 procent.

De terugval met 0,6 procent in het tweede kwartaal is de grootste krimp op kwartaalbasis sinds het eerste kwartaal van 2009. Toen werd middenin de wereldwijde financiële crisis een krimp van het bruto binnenlands product met 1,8 procent genoteerd. Op jaarbasis boert de Belgische economie in het tweede kwartaal 2012 met 0,4 procent achteruit.

Uit de bijgewerkte cijfers voor het eerste kwartaal 2012 blijkt dat in vergelijking met het voorgaande kwartaal de activiteit is afgenomen in de bouwsector (-0,1 procent) en in de industrie (-0,8 procent).

Eurocrisis

In juni zag het er nog naar uit dat de uitdijende Europese schuldencrisis dit jaar weinig impact zou hebben op de Belgische boekhouding. Dat bleek toen uit een bijgewerkte groeiprognose van de Nationale Bank, die voor ons land dit jaar 0,6 procent groei voorspiegelde.

Van een officiële recessie, met twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei, is tot nader order geen sprake. De laatste krimp dateert van het laatste kwartaal van vorig jaar. Toen nam het bbp af met 0,1 procent.

‘Serieuze terugval’

Voor de meeste economen komt de kwartaalkrimp van 0,6 procent als een verrassing. Ook voor Johan Van Gompel, senior economist bij KBC, die rekening hield met een terugval met 0,2 procent. Hij noemt de krimp met 0,6 procent dan ook een ‘serieuze terugval’. Voor het volledige jaar was KBC uitgegaan van een licht positieve groei, maar dat ‘dreigt veeleer een nulgroei te worden en als het verslechtert, dreigt opnieuw een recessie,’ aldus Van Gompel.

‘Geen goed nieuws’

Zo luidt de reactie van minister van Begroting Olivier Chastel op het rapport van de NBB. Volgens Chastel zijn de cijfers alvast een bewijs dat er ‘meer dan ooit voorzichtigheid geboden is op begrotingsvlak’. Dat is ook nodig, want de federale begroting werd berekend op een toename van het bbp van 0,5 procent voor dit jaar.

Om die voorziene 0,5 procent alsnog te halen, moet de economie in ons land nu met 0,9 procent aantrekken, aldus Chastel. Geen gemakkelijke opdracht, rekening houdend met het laag peil waarin het ondernemersvertrouwen in ons land verzand ligt. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content