Belgische economie groeit dankzij consumenten en investeringen

© belga

Het Belgische bruto binnenlands product (bbp) is in het tweede kwartaal van 2016 gestegen met 0,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.Daarmee wordt een eerdere raming bevestigd, blijkt uit berekeningen van het Instituut voor de nationale rekeningen en de Nationale Bank.

In vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar nam het Belgische bbp met 1,4 procent toe.

De bedrijvigheid is in elke bedrijfstak toegenomen: ten opzichte van het voorgaande kwartaal steeg de toegevoegde waarde in de industrie met 0,6 procent, in de bouwsector met 0,7 procent en in de dienstensector met 0,6 procent.

De groei van het bbp werd door de binnenlandse bestedingen ondersteund, die stegen met 0,7 procent. De toename doet zich zowel voor bij de huishoudens als bij de ondernemingen. Ook de consumptieve bestedingen en investeringen van de overheid stegen, met respectievelijk 0,1 en 1,1 procent.

De netto uitvoer van goederen en diensten droeg licht negatief bij aan de bbp-verandering (-0,2 procent), aangezien de uitvoer iets minder is gestegen (+1,5 procent) dan de invoer (+1,8 procent).

De binnenlandse werkgelegenheid klokte in het tweede kwartaal van 2016 0,2 procent hoger af ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Tegenover het tweede kwartaal van het voorgaande jaar nam die toe met 1,0 procent.

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) spreekt van ‘sterkende cijfers’. “Opvallend goed, want we waren uitgegaan van een vooruitgang van de economische bedrijvigheid met 0,3 procent. Alle sectoren blijven groeien, maar de sterke groei van de dienstensector is daarbij opvallend. Consumenten blijven meer besteden en de investeringen van de private sector en de overheid tonen ruim positieve cijfers”, aldus Peeters. “Ten slotte, en daar doen we ’t voor, blijft de werkgelegenheid gestaag groeien. Deze cijfers zijn mij een hart onder de riem.” (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content