Belgische CFO’s verrassend optimistisch

© thinkstock

Het is al drie jaar geleden dat de financieel directeurs van onze bedrijven nog zo optimistisch waren als nu. Dat blijkt uit de driemaandelijkse CFO-enquête van consultant Deloitte die Kanaal Z kon inkijken. Eind vorig jaar zette hun optimisme al in, maar nu blijkt zich dat ook te vertalen in de cijfers.

7 op de 10 financieel directeurs rekent op een betere omzet dan vorig jaar. En meer dan de helft, 54%, verwacht een betere winstmarge. “Het optimisme was de voorbije kwartalen al gestegen” Thierry Van Schoubroeck van Deloitte in het Z-Nieuws, “maar nu zien we dat ook echt in de resultaten van de ondernemingen. Niet minder dan 2/3e heeft in het eerste kwartaal resultaten behaald die beter zijn of minstens in lijn liggen met de verwachtingen. Dat hebben we niet gezien de voorbije 3 jaar. Daar spreekt toch heel wat hoop uit.” Het aantal CFO’s dat nog onzeker is over de economie en de financiële toestand is trouwens gehalveerd tegenover vorig jaar.

We kunnen dus stilaan verwachten dat bedrijven weer gaan investeren. Meer dan 1 op de 3 CFO’s vindt het een goed moment om wat meer risico te nemen. Al blijven er bezorgheden. Thierry Van Schoubroeck: “Enerzijds streven ze inderdaad naar een voorzichtige expansie en daarvoor kunnen investeringen weer opnieuw. Anderzijds blijft het toch belangrijk om ook defensieve strategieën te ontwikkelen. Meer bepaald voor het verhogen van productiviteit, efficiëntie en ook nog verdere reductie van kosten.”

Toch ook nog een valse nooit: het optimisme van de financieel directeurs geldt niet voor de hele Belgische economie. Niet eens 1 op de 10 rekent op een Belgische groei boven de 1 procent. Dat is nochtans wel de voorspelling van de Nationale Bank en heel wat internationale organisaties.

Meer over het optimisme van de CFO’s in Z-Nieuws (video)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content