“Belgische banksector blijft kwetsbaar”

© belga

De financiële sector in België mag dan wel gestabiliseerd zijn dankzij de massale overheidssteun, ze blijft kwetsbaar. Dat blijkt maandag uit een rapport van het IMF (Internationaal Monetair Fonds).

In zijn rapport stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de Belgische autoriteiten de overheidssteun slechts geleidelijk mogen afbouwen. Op die manier wordt vermeden dat de markt negatief reageert, en dat de kredietverlening verstrengd wordt.

De Belgische overheid injecteerde tijdens de wereledwijde economische crisis miljarden euro’s in noodlijdende banken als Dexia en KBC, via onder meer kapitaalintredes en staatsgaranties.

Die financiële injecties hadden tot gevolg dat de overheidsschuld in 2009 opliep tot bijna 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De begroting tekende in 2009 een tekort op van ongeveer 6 procent van het bbp, tegen -1,2 procent in 2008.

De regering heeft de intentie al laten blijken in 2015 een evenwicht te willen bereiken. “In de begroting van 2010 is er een correct evenwicht tussen enerzijds starten met besparingsmaatregelen en anderzijds maatregelen voor herstel”, luidt het oordeel van het IMF.

Na een daling met 3 procent in 2009, zou de Belgische economie dit jaar met 1,2 procent kunnen groeien. Ons land wacht een “geleidelijke en fragiele groei”. De werkloosheidsgraad zou in 2010 oplopen tot 9,3 procent.

Het volledige rapport van het IMF vindt u hier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content