België leent 1,2 miljard euro tegen negatieve rente

. © Getty

Beleggers zijn bereid te betalen om geld uit te lenen aan de Belgische staat.

De Belgische schatkist heeft maandag 1,208 miljard euro tegen een negatieve rente opgehaald met de uitgifte van een obligatie (OLO) op tien jaar. Dat meldt het Agentschap voor de Schuld. De rente voor de OLO, met looptijd tot 22 juni 2029 bedroeg -0,038 procent. Maandag werd ook 0,779 miljard euro opgehaald met de uitgifte van een obligatie op 14 jaar.

De Belgische langetermijnrente werd begin deze maand, voor het eerst in de geschiedenis, al negatief. Maandagochtend was dat opnieuw het geval. Omstreeks 11.45 uur stond de rente op tien jaar op -0,025 procent. De Duitse tienjaarsrente, die beschouwd wordt als de referentie, noteert maandagmiddag op -0,337 procent.

De rente op overheidspapier staat al een tijdje onder druk. Beleggers verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar monetaire beleid verder zal versoepelen. Meer dan een jaar geleden stond de Belgische langetermijnrente nog op 1 procent – wat toen ook al historisch laag was – en sindsdien ging ze alleen maar verder naar beneden, bovendien in een razendsnel tempo. Begin juni werd de grens van 0,2 procent gesloopt, midden vorige maand die van 0,1 procent en amper veertien dagen later moest ook de 0,05-grens eraan geloven. Begin deze maand daalde de rente uiteindelijk voor het eerst onder nul.

Het Agentschap voor de Schuld wil dit jaar zowat 30 miljard euro herfinancieren via de uitgifte van schuldpapier.

Partner Content