België is ruim 102.000 miljonairs rijk

© iStock

België telde vorig jaar 102.100 dollarmiljonairs. Dat blijkt uit het jaarlijkse World Wealth Report van consultancybureau Capgemini en vermogensbeheerder RBC Wealth Management.

België telde vorig jaar 7.600 dollarmiljonairs meer dan in 2013. Dat is een stijging van 8,1 procent. In het World Wealth Report wordt een ‘vermogende particulier’ omschreven als iemand die een vrij belegbaar vermogen van één miljoen Amerikaanse dollar of meer heeft. De studie houdt geen rekening met hun eerste woning, collecties en consumentengoederen.

Ons land had in 2014 bovendien meer nieuwe miljonairs dan in onze buurlanden. In Duitsland nam het aantal dollarmiljonairs toe met 1 procent, in Verenigd Koninkrijk met 4 procent en in Frankrijk met 5 procent.

In totaal woonden er vorig jaar net geen 4 miljoen vermogende particulieren in Europa. Dat is een stijging van 4 procent tegenover 2013. Daarnaast steeg het totale vermogen van de dollarmiljonairs met 4 procent tot 13 miljard dollar. Europa pakt daarbij de bronzen medaille van de regio’s met de meeste dollarmiljonairs. Volgens het World Wealth Report is de gematigde groei te wijten aan de zwakkere economische situatie in verschillende landen en slechte resultaten op de aandelenbeurzen.

Azië Pacific koploper

Azië Pacific was vorig jaar de koploper. Het aantal mensen met een vermogen van minstens 1 miljoen dollar in de regio steeg naar 4,69 miljoen. Azië Pacific onttroont daarmee Noord-Amerika, dat 4,68 miljoen dollarmiljonairs telt.

De Noord-Amerikaanse miljonairs zijn voorlopig nog wel het meest vermogend, met een gezamenlijk vermogen van 16.200 miljard dollar. Azië Pacific komt uit op 15.800 miljard dollar, Europa op 13.000 miljard dollar. De verwachting is echter dat al in 2015 de miljonairs uit Azië Pacific de koppositie zullen overnemen, met een voorspelde vermogensgroei van 11 procent.

Afrika telt het minste aantal miljonairs. Het aantal vermogende particulieren in de regio steeg met 5,2 procent tot 150.000. Afrika wordt voorafgegaan door Latijns-Amerika (530.000 dollarmiljonairs) en het Midden-Oosten (610.000 dollarmiljonairs).

Zesde jaar op rij meer dollarmiljonairs

Vorig jaar was het zesde opeenvolgende jaar waarin het aantal dollarmiljonairs en hun vermogen zijn gegroeid. Er kwamen bijna een miljoen (920.000) nieuwe miljonairs bij. Hun gezamenlijk vermogen steeg met 7,2 procent tot 56.400 miljard dollar. Dat was wel een halvering van de groei die in 2013 werd opgetekend.

Volgens George Lewis, diensthoofd van RBC Wealth Management en RBC Insurance is de toename te danken aan de forse inkomsten uit aandelen en de aantrekkende economieën wereldwijd. (Belga/WWR/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content