België haalt 1,8 miljard euro op tegen negatieve rente

De Belgische schatkist heeft vandaag/maandag opnieuw 1,8 miljard euro opgehaald op de financiële markten, tegen negatieve rentetarieven. Dat betekent dat de overheid minder zal moeten terugbetalen dan wat ze nu heeft geleend.

Concreet werd maandag voor 1,154 miljard euro opgehaald met de uitgifte van een obligatie die in 2030 afloopt. Dat gebeurde tegen een rentetarief van -0,399 procent. Dat is voor schuldpapier met die looptijd het laagste tarief ooit, bevestigt Jean Deboutte van het Agentschap voor de Schuld. Vorige week stond de Belgische tienjaarsrente op een laagterecord en daar profiteert de overheid nu van.

Met een andere obligatie die afloopt in 2037 werd 649 miljoen euro opgehaald. Het rentetarief hier lag op -0,015 procent.

Er was meer dan voldoende vraag voor beide obligaties, klinkt het maandag bij het Agentschap voor de Schuld.

Dat heeft intussen al meer dan 90 procent van de geplande financiering opgehaald. Opmerkelijk: gemiddeld betaalde de Belgische staat dit jaar een rente van 0,07 procent. ‘We lenen dus effectief gratis’, aldus Deboutte. Dat positieve effect op de begroting zal nog geruime tijd voelbaar zijn, want de gemiddelde looptijd van het schuldpapier bedraagt 13,8 jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content