‘Belegger moet zich wapenen voor meer inflatie’

Centraal bankiers Mario Draghi en Janet Yellen © reuters
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Beleggers moeten zich voorbereiden op meer inflatie, waarschuwt Matthew Michael (Schröders). Investeren in grondstoffen en landbouw kan een uitweg bieden, zei hij op de Investment Summit van Trends en Morningstar.

De inflatie zit duidelijk in de lift de jongste maanden, en dat is niet alleen een tijdelijk effect van het herstel in de olieprijs. Matthew Michael, product director bij Schröders, begon zijn uiteenzetting dan ook met een duidelijke stellingname: “Wij verwachten dat de inflatie verder zal aantrekken.”

De centrale banken haalden de voorbije jaren alles uit de kast om de inflatie aan te wakkeren uit vrees voor deflatie, een periode van dalende prijzen die de economie kan doen ontsporen. “Maar wees voorzichtig met wat je wenst”, waarschuwt Michael de centraal bankiers. “Het enige wat we zeker weten, is dat inflatie moeilijk te managen is als ze er eenmaal is.”

Slecht nieuws

Waarom gelooft Michael dat de inflatie zal toenemen, ook los van de grondstoffenprijzen? “De kredietverlening neemt toe in de Verenigde Staten, de Europese en Chinese centrale bank stimuleren hun economie, overheden wereldwijd plannen meer investeringen en onlangs is er ook de opmars van protectionisme”, is zijn opsomming van de voornaamste inflatoire krachten in de wereld.

Inflatie is uiteraard slecht nieuws voor beleggers, omdat het de koopkracht van hun rendement uitholt. Een investering in sectoren waar Schröders een stijging van de prijzen verwacht, zoals grondstoffen en de landbouw, kan een uitweg bieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content