Voluit omhoog met Engie

© REUTERS

Het energiebedrijf straalt vertrouwen uit. Daar spelen we op in door een haussecombinatie met puts op te zetten.

Engie was de voorbije vijf jaar het lelijke eendje op de Brusselse beurs, maar het energiebedrijf kon zich vorig jaar helemaal herpakken. De koers klom van 12,5 euro begin maart tot 15 euro eind 2017, een stijging met 20 procent. Dat was voor ons geen verrassing. We hebben enkele hausseposities opgezet die we met een mooie winst konden verzilveren. Ze waren gelukkig afgelopen voor de koers weer in elkaar stuikte.

Het management van Engie gaat nog meer kosten besparen dan eerst gezegd: 1,3 miljard euro. De opgelegde nettowinstdoelstelling is ook positief. En het management heeft vriend en vijand verrast door het dividend voor 2018 met 7 procent te verhogen naar 0,75 euro. Dat getuigt van vertrouwen en wij delen dat door een haussecombinatie met puts op te zetten.


Geschreven put

Schrijf put Engie september 2018 met uitoefenprijs 15,00 euro @ 2,33 euro

Dit contract legt de plicht op aandelen Engie te kopen tegen 15 euro. Anders gezegd: de belegger die deze put heeft gekocht, bezit het recht aandelen Engie te verkopen tegen 15 euro. Dat is 12 procent hoger dan de huidige koers. Voor dat recht betaalt hij een premie van 2,33 euro. Aangezien wij in dit geval de tegenpartij zijn, de schrijver van de put, steken wij die premie op zak.

Als de aandelenkoers van Engie stijgt, waar we op rekenen, dan zitten we op rozen. De premie blijft dan van ons. Maar als de aandelen tegen 21 september niet meer dan 15 euro kosten, worden we wellicht aangewezen. We kopen ze dan tegen 15 euro verminderd met de premie van 2,33 euro. We betalen dan 12,67 euro, 5 procent minder dan de huidige koers. U denkt misschien dat dat best een faire prijs is, maar als wij (en het management van Engie) de toekomst te rooskleurig hebben voorgesteld, gaat de aandelenkoers misschien veel lager. U zit dan met aandelen waarvoor u 12,67 euro heb betaald, en die bijvoorbeeld nog maar 10 euro waard zijn.


Gekochte put

Koop put Engie september 2018 met uitoefenprijs 11,00 euro @ 0,26 euro

Wie daarvoor bang is, geven we de raad tegelijk met het geschreven contract een put aan te kopen met een lagere uitoefenprijs, bijvoorbeeld 11 euro. Die puts zijn momenteel niet duur. Voor slechts 0,26 euro koopt u rust. Want als de aandelenkoers van Engie zakt tot onder 11 euro, dan heeft u het recht te verkopen tegen 11 euro. Het grootst mogelijke verlies is dan 12,67 euro (prijs die u betaalt voor de aandelen) min 11 euro (prijs die u ontvangt) of 1,67 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content