Vasco Data Security

Door de tegenvallende prognoses en de dure overname is de markt vrij pessimistisch ten aanzien van Vasco.

Vasco ontwikkelt beveiligingsoplossingen (zowel hardware als software) voor onlinetransacties. Het gaat daarbij meestal om financiële transacties, wat historisch zo gegroeid is, gezien het klantenbestand. De Belgisch-Amerikaanse beveiligingsgroep richt zich ook in toenemende mate op de beveiliging van onlineapplicaties, nu de markt voor die apps voor mobiele toestellen een hoge vlucht neemt. Vasco mag meer dan de helft van de 100 grootste banken ter wereld tot het klantenbestand rekenen. In totaal gaat het om meer dan 1700 bankklanten. Daardoor is ongeveer 80% van de omzet afkomstig van de banksector.

Tegenover de top van eind juni 2015 is de beurskoers van Vasco met bijna 60% gekelderd. Operationeel was 2015 nochtans een goed jaar, maar dit jaar zal zowel wat omzet als winstgevendheid betreft wat minder zijn. Vasco kon vorig jaar profiteren van een omvangrijke maar eenmalige hardware-upgrade bij een grote klant, Rabobank. Een operatie van die omvang zal zich in 2016 niet herhalen. In 2015 groeide de groepsomzet met 20%, tot 241,4 miljoen USD. De brutomarge daalde van 63 naar 61%. De operationele marge lag het voorbije boekjaar met 21% wel iets hoger dan in 2014 (19%).

Vasco stelt voor het lopende boekjaar een omzet van 205 tot 215 miljoen USD voorop, wat een daling met 10 tot 15% op jaarbasis impliceert. Toch was het vooral de prognose voor de operationele marge (10 tot 12%) die tegenviel. Die zou een halvering op jaarbasis inhouden. Ook de hoge prijs voor de overname van het Canadese Silanis Technology werd door de markt slecht verteerd. Silanis ontwikkelde de eSignLive-technologie voor digitale handtekeningen. Volgens marktonderzoeker Forrester Research groeit dat segment met 50%. Alleen werd met 85 miljoen USD meer dan 5 keer de omzet betaald en dat is veel in vergelijking met andere recente deals binnen de sector die gemiddeld aan minder dan 3 keer de omzet werden afgerekend. Bovendien is Silanis nog verlieslatend en zal het pas in 2017 bijdragen aan de groepswinst.

De short ratio is de jongste maanden gedaald van 45 naar 32%. Die geeft aan welk percentage van het totale aantal vrij verhandelbare aandelen geshort wordt. Daarbij worden aandelen geleend en opnieuw verkocht met de bedoeling ze later goedkoper terug te kopen en de winst op te strijken. Na een koersdaling met 60% sinds de top is een shortratio van 32% nog steeds erg hoog.

Op korte termijn zijn er weinig koerskatalysatoren, tenzij een sectorgenoot een bod zou uitbrengen op Vasco. Het meest waarschijnlijke scenario is echter dat 2016 een overgangsjaar wordt, waarin het overgenomen Silanis verder wordt geïntegreerd. Ook na de overname is de financiële positie van Vasco nog altijd erg sterk. De nettocashpositie bedraagt 123,5 miljoen USD (3,12 USD per aandeel), wat op de huidige koers toch zo’n 22% van de beurskapitalisatie bedraagt.


Conclusie

Door de tegenvallende prognoses en de dure overname is de markt vrij pessimistisch ten aanzien van Vasco. Op basis van de consensusverwachtingen voor 2016 is het aandeel aan bijna 25 keer de winst allesbehalve goedkoop. Dat moet worden genuanceerd, want Vasco is schuldenvrij en bijna een kwart van de beurswaarde bestaat uit liquiditeiten.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content