Vanwaar het spectaculair herstel bij Argenx?

. © Yozayo (iStock)
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Vanwaar het sterke koersherstel van Argenx de jongste dagen en weken? Wordt het niet tijd om minstens een deel van de winst veilig te stellen?

Het aandeel van Argenx zat sinds 17 september in het verliezende kamp nadat nochtans positieve eerste resultaten uit de fase II-studie met ARGX-113 of efgartigimod bij patiënten met de auto-immune bloedziekte ITP (immune thrombocytopenia) gemengd waren onthaald. Maar op 1 november werd het recente koersverlies eensklaps goedgemaakt nadat een voorpublicatie was verschenen van de tussentijdse fase I/II studieresultaten met ARGX-110 of cusatuzumab in de bloedkankers AML en CTCL. Die worden op 3 december gepresenteerd op het grootste jaarlijkse hematologisch congres (ASH).

Het onderzoek in CTCL wordt, zoals eerder aangegeven, niet voortgezet, maar de data in AML zijn ronduit sterk. Het ging om data over het doseringsgedeelte van de combinatiestudie, waarbij patiënten die te ziek zijn voor intensieve chemotherapie werden onderverdeeld in vier doseringsgroepen, telkens in combinatie met de standaardbehandeling (azacytidine). Bij elf van de twaalf patiënten werd een positieve respons waargenomen. Vijf patiënten scoorden negatief op een minimale residuele ziektewaarde, een hoge score op een belangrijk klinisch eindpunt. De duurtijd van werkzaamheid is ook sterk en zal nog verbeteren want op het moment van de rapportering waren zeven patiënten nog op studie. Cruciaal is dat cusatuzumab op het gebied van veiligheid sterk scoort. Op 3 december krijgen we de recentste informatie over de doseringsstudie, maar nu al is duidelijk dat argenx een concurrentieel sterk kandidaat-geneesmiddel heeft in die moeilijk te behandelen patiëntengroep. Momenteel loopt het fase II-gedeelte van de studie al volop.

Nog op 3 december krijgen we de volledige resultaten van de fase II-studie met efgartigimod in ITP. Die moeten alle twijfels na de tussentijdse rapportering in september kunnen wegnemen. Argenx is vol vertrouwen, want het kondigde al aan in de tweede helft van 2019 een fase III-studie in ITP te zullen starten, naast het opstarten in de eerste jaarhelft van een fase II-studie voor een vierde indicatie met efgartigimod: chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie (CIDP), een spierziekte die net als myasthenia gravis gedreven wordt door auto-antilichamen.

Daarnaast is het de komende zes maanden uitkijken naar de aankondiging van een nieuwe molecule (ARGX-118) en mogelijk de opstart door AbbVie van een fase I-studie met ARGX-115, het kandidaat-immunokankermiddel waarop de Amerikanen afgelopen zomer een licentie namen. We zijn zeer tevreden dat de markt het tot nog toe onderschatte potentieel van cusatizumab ontdekt. We verwachten dat analisten dat potentieel na 3 december nadrukkelijker in hun waarderingsmodellen zullen reflecteren. We gaven eerder al aan dat we te gepasten tijde onze positie in de voorbeeldportefeuille zullen afbouwen. We zullen dat louter doen om het grote gewicht (circa 10%) te verminderen. Het aandeel blijft koopwaardig (rating 1C).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content