Umicore laadt winstbatterij op

© Belga

Umicore heeft in kathodematerialen voor batterijen een nieuwe winsthefboom gevonden. Maar die gunstige vooruitzichten zitten al grotendeels verrekend in de koers.

Enkele jaren geleden liepen de beleggers nog storm voor de recyclageactiviteiten van Umicore, nu zijn ze wild van de kathodetechnologie van de materialengroep. Die speelt een sleutelrol om het bereik van batterijen voor elektrische auto’s te verlengen en de kostprijs van de batterijen te verlagen. Goedkopere batterijen met een betere performantie zijn cruciaal voor de verdere doorbraak van de elektrische auto. Klanten lopen daarom de deur plat bij Umicore, getuige de omzetstijging van de divisie met 29 procent in het eerste kwartaal. En zeer belangrijk, Umicore zegt dat het aan die stijgende vraag tegemoet kan komen, omdat het door haar technologische meesterschap als geen andere de productie van de kathodematerialen kan opvoeren.

Vorig jaar kreeg het aandeel al vleugels, toen Umicore de uitbreidingsinvesteringen in de kathodefabrieken in China en Zuid-Korea aankondigde. Het pompte toen 160 miljoen euro in de verdrievoudiging van de productiecapaciteit, die vanaf de tweede helft van dit jaar operationeel wordt. Deze maand besloot Umicore tussen 2017 en 2019 nog eens 300 miljoen euro extra te investeren in de verhoging van de productiecapaciteit. Samen met de eerste investering zal de productiecapaciteit tegen 2020 verzesvoudigen in vergelijking met 2015. Die investering verhoogt ook de productiecapaciteit van materialen voor batterijen van consumentenelektronica, in de eerste plaats telefoons. Umicore financiert dat met een obligatielening van 300 miljoen euro. Mogelijk blijft het daar niet bij. Als de elektrische auto verder doorbreekt, en Umicore zijn technologische leiderschap kan behouden, staan verdere investeringen en groei in de sterren geschreven.

Het management van Umicore heeft nog geen indicaties gegeven over hoe die nieuwe investeringen het winstpotentieel kunnen opvoeren. De batterijdivisie vertrekt wel van een vrij kleine basis, met een bedrijfswinst van 82 miljoen euro in 2016. De verzesvoudiging van de productiecapaciteit kan 200 tot 300 miljoen euro extra bedrijfswinst opleveren tegen 2020. Umicore wil tegen 2020 een bedrijfswinst van 500 miljoen euro boeken, maar in die vooruitzichten is de tweede uitbreidingsinvestering nog niet verwerkt. Wellicht kan die bedrijfswinst met minstens 20 procent worden opgetrokken, op voorwaarde dat de vraag naar batterijmaterialen stijgt zoals verwacht en dat de andere divisies op schema blijven.

De jongste update over het eerste kwartaal bevestigt de goede gang van zaken in de andere divisies, die goed zijn voor het gros van de bedrijfswinst. De recyclageactiviteit zag de omzet stijgen met 4 procent door stabiele volumes en iets betere metaalprijzen. Vanaf nu zullen de uitbreidingsinvesteringen van vorig jaar ook resulteren in hogere volumes. De zoetste broodjes bakt Umicore in de katalysatorendivisie. In het spoor van de aantrekkende vraag naar auto’s én een stijgend marktaandeel boekt Umicore een omzetstijging met 9 procent in het eerste kwartaal.

Die gunstige vooruitzichten zitten al grotendeels verrekend in de koers. Beleggers betalen vandaag 25 keer de winst van dit jaar en bijna 20 keer de verwachte winst in 2020. Als rekening wordt gehouden met het extra winstpotentieel van de uitbreidingsinvestering in kathodematerialen, betalen beleggers nog ongeveer 15 keer de verhoopte winst van 2020. Dat blijft, zeker als we zover vooruitkijken, een vrij pittige waardering die weinig ruimte laat voor tegenslagen.


Conclusie

Umicore heeft in kathodematerialen voor batterijen een nieuwe winsthefboom gevonden. Die gunstige vooruitzichten zitten echter grotendeels in de koers verwerkt, zodat de hoge waardering een koopadvies in de weg staat. Wie het aandeel nog niet in portefeuille heeft, kan wel een eerste positie nemen. Het advies blijft houden.

Advies : houden/afwachten

Risico : gemiddeld

Rating : 2B

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 6,6 miljard euro

K/w 2016: 25

Verwachte k/w 2017: 25

Koersverschil 12 maanden: +30%

Koersverschil sinds jaarbegin: +10%

Dividendrendement: 2,4%

Partner Content