Umicore

Het tij lijkt definitief gekeerd bij materialengroep Umicore. De tweede helft van 2014 bracht al enige beterschap.

De licht herstelde metaalprijzen en de groei in de speerpunttechnologieën (recyclage, katalysatoren en herlaadbare batterijen) beloven volgens het management van Umicore opnieuw winstgroei in 2015. Dat zou betekenen dat een nettowinst van 1,57 EUR per aandeel in 2014 de bodem van deze cyclus vormt, wat best hoog is, vergeleken met de vorige bodems in 2009 en 2002, toen respectievelijk 0,69 en 0,29 EUR per aandeel. De steeds hogere winstdalen suggereren ook steeds hogere winsttoppen, en de laatste top dateert van 2011, toen Umicore een nettowinst van 2,85 EUR per aandeel boekte. De volgende jaren zou het bedrijf deze top moeten kunnen overtreffen, al blijft voorzichtigheid geboden. De volatiele edelmetaalprijzen blijven de grote onbekende waarop Umicore geen vat heeft.

Deze prijzen bepalen nochtans in grote mate de winstgevendheid van de recyclagetak, en de recyclage bepaalt in hoge mate de winstgevendheid van Umicore. Dankzij een rendement van maar liefst 39,5% op ingezet kapitaal zorgde de recyclageafdeling vorig jaar voor 43% van de bedrijfswinst (ebit). In 2014 roomden lagere edelmetaalprijzen nog respectievelijk 10% en 30% af van de omzet en ebit in de recyclage-afdeling.

Omgekeerd zorgt een stabilisatie van deze prijzen, en zeker een lichte stijging zoals de voorbije maanden, zeker op iets langere termijn voor een forse stijging van de winst omdat Umicore investeert in een capaciteitsuitbreiding van 40% in de fabriek in Hoboken. De eerste fase is achter de rug en wierp al vruchten af, waardoor de verwerkte volumes op peil bleven, hoewel de fabriek enige tijd stil lag om de investeringen te kunnen realiseren. De tweede en uitgebreidere fase staat dit jaar op het programma, maar vanaf volgend jaar zal de capaciteit 40% hoger liggen.

Bij gelijkblijvende metaalprijzen en winstmarges geeft dit de ebit een boost van een kleine 20%. Ook de divisie katalysatoren geniet binnen Umicore van uitbreidingsinvesteringen in Europa en China, en van de stijgende vraag naar dieselkatalysatoren die aan de strengere Europese normen voldoen. De omzet en ebit stegen er met 6 en 13%. De divisie energiematerialen genoot dan weer van een stijgende vraag in alle deelsegmenten, efficiëntieverbeteringen en de overnames in het domein van kobalt en speciale materialen.

De omzet en de bedrijfswinst stegen met 11 en 59%. Umicore surft hier mee op een stijgende vraag naar herlaadbare batterijen, zowel voor elektronica als voor de elektrische auto. Umicore kondigde ook aan de portfolio beperkt te herschikken. Kleinere onderdelen zoals zinkchemicaliën en bouwproducten worden te koop gezet, en elektro-optische materialen en dunne filmproducten worden verzelfstandigd, zodat ze vlotter een partner vinden.

Door de koersrally van de voorbije weken is het instapmoment voorlopig voorbij. Vandaar de adviesverlaging. De gemiddelde winst over de cyclus heen is geklommen tot net boven 2 EUR per aandeel. Beleggers betalen circa 18,5 keer die winst. Dat is een faire waardering voor een groeiverhaal, met als op- en neerwaarts risico de schommelingen van de edelmetaalprijzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content