Uitbraak goudprijs is godsgeschenk voor McEwen Mining

gouden staven © reuters

Van 27 juni tot 3 juli stellen we de tien favoriete aandelen van Inside Beleggen voor de tweede jaarhelft aan u voor. Vandaag: McEwen Mining.

Tot voor enkele weken was de koersprestatie van McEwen Mining maar een mager beestje. De uitbraak van de goudprijs in juni boven de zware weerstand van 1360 tot 1380 dollar per troy ounce was dan ook een godsgeschenk voor de aandeelhouders van de middelgrote goudmijngroep. Het aandeel van McEwen Mining is een enorme hefboom op de goudprijs met een bèta in de buurt van 3. Dat wil zeggen dat elke procent dat de goudprijs stijgt, goed is voor ongeveer 3 procent koerswinst voor het McEwen-aandeel. De koersklim van ruim 30 procent van de voorbije weken heeft ongeveer alle ellende van de eerste vijf maanden van het jaar goedgemaakt.

Er was niet alleen de mindere prestatie van goud. Er was ook kritiek op de stichter, CEO en hoofdaandeelhouder Robert McEwen. Na een omzet- en winstwaarschuwing voor het eerste kwartaal, die de koers stevig onder druk zette, werd een kapitaalverhoging van 25 miljoen dollar privaat geplaatst tegen 1,55 dollar per aandeel en een drie jaar lopende warrant met een uitoefenprijs van 2 dollar per aandeel. In de ogen van een aantal waarnemers gaat het om de bevoordeling van een aantal partijen op het verkeerde moment, wanneer de zaken operationeel niet goed gingen. De tegendraadsheid van Robert McEwen werd deze keer dus niet gesmaakt.

McEwen Mining heeft vier producerende mijnen (El Gallo, San José, Black Fox en het in opgestart zijnde Gold Bar), een project in ontwikkeling (Lexam VG Gold) en een kans in koper (Los Azules). In 2019 zou de productie moeten stijgen, maar het jaar begon met een valse noot. De jaarprognose op groepsniveau werd verminderd van 210.000 naar 205.000 troy ounce, wat nog ruim meer is dan de 175.000 van vorig jaar. Het doel blijft 250.000 troy ounce goudequivalenten tegen 2021 of bijna 50 procent meer dan het cijfer van 2018. We denken dat het aandeel nog meer kan schitteren, zoals de afgelopen weken.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 1,77 dollar

Ticker: MUX US

ISIN-code: US58039P1075

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 637 miljoen dollar

K/w 2018: –

Verwachte k/w 2019: –

Koersverschil 12 maanden: -15%

Koersverschil sinds jaarbegin: –2%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content