Met een daling van ruim 20 procent is de Belgische biofarmagroep UCB tot nu veruit het zwakste aandeel in de Bel-20-index.

Eind vorig jaar werd nog 85 EUR voor een UCB-aandeel neergeteld, vorige week zakten we even tot onder 63 EUR. De aanleiding voor die koerszwakte zijn patentproblemen rond Vimpat, een middel tegen epilepsie dat een verwachte piekverkoop heeft van 1,2 miljard EUR tegen 2020. Vimpat is een van de drie nieuwe stermedicijnen van de afgelopen vijf jaar die de koers van 25 naar even 85 EUR hebben gebracht.

De gecombineerde verkoop van de drie nieuwe stermedicijnen CVN (Cimzia, Vimpat en Neupro) lag in de eerste drie maanden van dit jaar alweer 25,6% hoger, op 544 miljoen EUR. Vimpat overtrof dat groeicijfer nog, met een toename met 29% van het verkoopcijfer tot 188 miljoen EUR, boven de analistenconsensus van 183 miljoen EUR. Bovendien klopte Vimpat met 188 miljoen EUR voor het eerst het oude stermiddel Keppra, ook een middel tegen epilepsie, waar de omzet terugviel tot 170 miljoen EUR. De claim van Argentum Pharmaceuticals tegen het belangrijkste patent van Vimpat werd ontvankelijk verklaard voor een IPR (inter partes review), een versnelde manier om discussies over patenten te beslechten in de Verenigde Staten. Normaal is er dan een uitspraak binnen het jaar. Het veroorzaakt onzekerheid en zenuwachtigheid bij de aandeelhouders.

Het middel tegen reuma en ziekte van Crohn, Cimzia (verwachte piekverkoop 1,5 miljard EUR), bereikte vorig jaar de status van blockbuster, met een verkoopcijfer van 1,083 miljard EUR. Het zette zijn opmars verder met een verkoopcijfer van 283 miljoen EUR (consensus 285 miljoen EUR) in het eerste trimester van 2016, een stijging met 25% op jaarbasis. Tot slot is er Neupro, een middel tegen de ziekte van Parkinson en het rustelozebenensyndroom (400 miljoen EUR verwachte piekverkoop). Dat deed het beter dan verwacht met een verkoopcijfer van 73 miljoen EUR, tegenover een gemiddelde verwachting van 68 miljoen EUR. De verwachte groepsomzet van 4,0 à 4,1 miljard EUR, een verwachte rebitda van een vork van 970 miljoen à 1,01 miljard EUR en een winst per aandeel in de vork 2,90 à 3,20 EUR werd herhaald voor dit jaar.

Voor het overige was het jaar inzake nieuwsstroom goed begonnen. Zowel voor de Europese Unie als voor de Verenigde Staten is er de goedkeuring voor Briviciat (brivaracetam), een aanvullende therapie voor de behandeling van beginnende epilepsieaanvallen bij patiënten vanaf zestien jaar. De lancering volgt later dit jaar. Daarnaast meldden UCB en zijn partner Amgen positieve fase III-resultaten bij vrouwen na de menopauze en later ook bij mannen voor romosozumab, een potentieel geneesmiddel tegen osteoporose. Verdere wetenschappelijke presentaties in de loop van het jaar en resultaten moeten het veelbelovende profiel van het toekomstige geneesmiddel richting 2017 verder staven.


Conclusie

We hebben het afgelopen jaar herhaaldelijk aangegeven dat het UCB-aandeel duur was en dus kwetsbaar voor minder goed nieuws. De waardering verbetert tegen nog 21,5 keer de verwachte winst voor 2016 en een verhouding van 13 keer de ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda). Nog geen adviesverhoging. Voorkeur blijft voor het Tubize-aandeel (korting van circa 40% tegenover UCB).

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content