De nieuwsstroom van dit jaar is goed begonnen voor UCB. De Belgische farmagroep kon een meer dan degelijk rapport voorleggen over het eerste trimester, maar de koers van het aandeel steeg niet.

De omzet van de Belgische farmagroep UCB is in de eerste drie maanden met 11% toegenomen (9% bij constante wisselkoersen), tot 991 miljoen EUR (analistenconsensus 959 miljoen EUR). De gecombineerde verkoop van de drie nieuwe stermedicijnen Cimzia, Vimpat en Neupro lag 25,6% hoger, op 544 miljoen EUR, iets boven de gemiddelde analistenschatting.

Het middel tegen reuma en ziekte van Crohn, Cimzia (verwachte piekverkoop 1,5 miljard EUR) bereikte vorig jaar de status van blockbuster met een verkoopcijfer van 1,083 miljard EUR en zet zijn opmars voort met een verkoopcijfer van 283 miljoen EUR (consensus 285 miljoen EUR) in de eerste drie maanden van 2016. Dat is een stijging met 25% op jaarbasis. Ook Vimpat (middel tegen epilepsie, verwachte piekverkoop van 1,2 miljard EUR) voldeed aan de verwachtingen met een toename met 29% van de omzet, tot 188 miljoen EUR (consensus 183 miljoen EUR). Tot slot deed Neupro (ziekte van Parkinson en het rustelozebenensyndroom; 400 miljoen EUR verwachte piekverkoop) het beter dan verwacht met een verkoopcijfer van 73 miljoen EUR, tegenover een gemiddelde verwachting van 68 miljoen EUR. Het oude stermiddel Keppra (ook middel tegen epilepsie) stelde toch wat teleur met een 11% lagere omzet op 170 miljoen EUR (consensus 181 miljoen EUR).

Jean-Christophe Tellier, de opvolger van Roch Doliveux als CEO, toonde zich tevreden over de prestaties en herhaalde de ambitieuze verwachtingen voor dit jaar met een verwachte groepsomzet van 4,0 à 4,1 miljard EUR, een verwachte rebitda tussen 970 miljoen en 1,01 miljard EUR en een winst per aandeel in de vork tussen 2,90 en 3,20 EUR. In de loop van vorig jaar was er eerst het minder goede nieuws dat de primaire eindpunten niet werden bereikt in de fase III-studie (laatste fase voor eventuele goedkeuring van een medicijn) van epratuzumab tegen SLE, beter bekend als lupus. Beter nieuws was dat met Lannett toch een koper werd gevonden voor Kremers Urban, de Amerikaanse dochter gespecialiseerd in generische middelen, voor 1,23 miljard USD.

De nieuwsstroom van dit jaar is in elk geval goed begonnen. Zowel voor de Europese Unie als voor de Verenigde Staten is er de goedkeuring voor Briviciat (brivaracetam), een aanvullende therapie voor de behandeling van beginnende epilepsieaanvallen bij patiënten vanaf zestien jaar. De lancering volgt later dit jaar. Daarnaast meldden UCB en partner Amgen positieve fase III-resultaten bij vrouwen na de menopauze en later ook bij mannen voor romosozumab, een potentieel geneesmiddel tegen osteoporose. Verdere wetenschappelijke presentaties in de loop van het jaar en resultaten moeten het veelbelovende profiel van het toekomstige geneesmiddel richting 2017 verder staven. Eind 2016 of 2017 wordt het dossier ingediend voor goedkeuring.


Conclusie

De analyse blijft dat het UCB-aandeel duur is, tegen 24 keer de verwachte winst voor 2016 en een verhouding van 14,5 keer de ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda). Gelukkig noteert het Tubize-aandeel nog altijd met een hoge onderwaardering (korting van circa 40%) tegenover UCB. Vandaar de blijvende voorkeur van de moeder (Tubize) boven de dochter.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content