TINC (The INfrastructure Company) is als Belgische investeringsmaatschappij in infrastructuur een van de nieuwkomers dit jaar op Euronext Brussel.

Het aandeel noteert sinds 12 mei, na een succesvolle, 1,9 keer overingeschreven beursgang (IPO). De voorziene uitgiftevork was 10,4 à 11,4 EUR per aandeel, en de uiteindelijke uitgifteprijs bedroeg 11 EUR. Opvallend was de grote interesse vanwege de Belgische particuliere belegger, getuige het 2,5 keer overingeschreven retailgedeelte van de IPO (40% van de aangeboden aandelen). Die interesse is begrijpelijk, aangezien TINC het retailpubliek voor het eerst de kans biedt om gespreid te participeren in infrastructuurinvesteringen. De langdurige kasstromen uit zulke investeringen bieden uitzicht op een stabiel dividend, meteen de belangrijkste wervende factor in het investeringsverhaal van TINC. Het bedrijf ontstond in 2007 uit een joint-venture in infrastructuur, TDP, in handen van de investeringsmaatschappij Gimv en de bank Belfius.

De investeringsportefeuille van TINC bestaat uit 13 operationele activa, opgesplitst in (alternatieve) energie (43%), publiek-private samenwerkingen (PPS; 35%) en reële activa (21%). De investeringen in alternatieve energie omvatten zonnepanelenparken en windenergieparken (op het land en in zee) in België. Bij de PPS vinden we een tramproject in Antwerpen (verbinding met het Wijnegem Shoppingcenter), een gevangenis in Marche-en-Famenne en een gedeelte van de ring rond Gent. Er zijn ook contracten afgesloten voor twee toekomstige projecten, beide te verwerven in 2018: een deelname van 23,7% in de A11, een nieuw stuk autosnelweg tussen Knokke en Brugge (aansluitend op de E40 en de E34), en een deelname van 19,2% in de realisatie van 37 kilometer nieuwe autosnelweg (A15) in de buurt van Rotterdam.

Bij de reële activa is er het biotech-lifesciencesgebouw Bioversneller in Zwijnaarde, een parkeergarage in Amersfoort (Nederland) en Dcinex (digitale cinemaprojectoren). Met de 37,9 miljoen EUR netto-opbrengst van de IPO (na terugbetaling van 40,6 miljoen EUR leningen aan de hoofdaandeelhouders) zal TINC de komende jaren de portefeuille verder uitbreiden. In juni investeerde TINC al 12,45 miljoen EUR voor het verwerven van een 43,65%-belang in het onshorewindmolenpark Kreekraksluis in Zeeland. Daarnaast werd 8,5 miljoen EUR vrijgemaakt voor lopende verplichtingen in de bestaande investeringsportefeuille.

Eind juni beschikte TINC over 28,5 miljoen EUR cash en bedroeg de netto-actiefwaarde 149,4 miljoen EUR (10,96 EUR per aandeel). Het bedrijf betaalde eind september een interim-dividend van 0,12 EUR per aandeel bruto en stelt een totaaldividend voor het lopende boekjaar (eindigend op 30 juni 2016) voorop van 0,4675 EUR per aandeel. TINC zit hiermee op schema voor het tijdens de IPO vooropgestelde brutorendement van 4,25%, op basis van de uitgifteprijs van 11 EUR.

Conclusie

We schreven voor de beursgang al dat grote koersstijgingen bij TINC niet aan de orde zijn. Maar voor de rustige dividendbelegger biedt een belegging in het eerste infrastructuurfonds op Euronext Brussel een prima alternatief voor een spaarboekje. Gezien de aanhoudende ultralagerenteomgeving zien we hierin nog niet snel verandering komen.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content