Tijd voor een nieuwe koersversnelling bij Texaf

. © .

We verwachten heel wat van 2020 en volgende jaren bij Texaf.

Het feit dat Texaf op Euronext Brussel als enige vennootschap gericht is op onze ex-kolonie, de Democratische Republiek Congo (DRC), schrikt de overgrote meerderheid van de beleggers af. Toch heeft de holding een fraai beursparcours afgelegd de voorbije tien tot twintig jaar. Haar hoofdactiviteit is de verhuur van vastgoed op de Utexafrica-site, een toplocatie in Kinshasa. De inkomsten stijgen er sinds jaar en dag omdat nieuwe projecten meteen verhuurd geraken. Daarnaast is er ook sinds vele jaren de exploitatie van Carrigrès,een zandsteengroeve in Kinshasa met nog voor minstens veertig jaar aan reserves. Een megaproject in ontwikkeling is de bouw voor verkoop van circa 1500 woningen op 104 hectare buiten Kinshasa, het Kinsuka-project.De nieuwe afdeling Texaf Digitaal moet een groeipool voor de groep worden. Daartoe ontwikkelt Texaf een eerste digitale hub op de Utexafrica-site en zal het ook participeren in beloftevolle, digitale bedrijven.

Terugblik op 2019

2019 was geen makkelijk jaar voor Texaf. De politieke transitie in Congo verloopt moeizaam en ongeordend, al zijn er met de nieuwe president, Félix Tshisekedi, redenen tot voorzichtig optimisme. De halfjaarcijfers tonen een vooruitgang van 6 procent voor het recurrente (zonder eenmalige factoren) bedrijfsresultaat (ebit): van 4,37 naar 4,73 miljoen euro. De huuropbrengsten uit de vastgoedactiviteit stegen in de eerste zes en negen maanden met 12 procent, dankzij de extra huren van de eerste fase van het project Bois Nobles (12 villa’s en 24 appartementen). Voor Carrigrèsblijft de impact van de belabberde economische toestand en de moeizame politieke transitie groot. De activiteit zat de jongste jaren in het rood, maar was winstgevend in het derde kwartaal.

Verwachtingen voor 2020

We verwachten heel wat van 2020 en volgende jaren. Vooreerst de verdere groei van de huurinkomsten uit vastgoed. De tweede fase van Bois Nobles (33 wooneenheden) is gestart. De oplevering is gepland midden of eind 2020. Positief was ook de huurovereenkomst met Brussels Airlinesvoor tien jaar. De luchtvaartmaatschappij zal op de locatie Petit Pont een van drie verdiepingen innemen van een nieuw te zetten gebouw, dat eind 2020 klaar moet zijn. Voor de twee andere verdiepingen worden huurders gezocht.

Daarnaast verwachten we een deal met een of meerdere partners voor de ontwikkeling van het megaproject Kinsuka. Een deel van het terrein (17,2 ha) is voor 6,9 miljoen dollar verkocht aan het overheidsbedrijf Société Nationale d’Electricité, om de stad Kinshasa te kunnen verbinden met de nieuwe waterkrachtcentrale.

Verder hopen we dat de activiteiten bij Carrigrès aantrekken, zodat de zandsteengroeve weer kan bijdragen tot het resultaat. Tot slot zien we flink wat potentieel in Texaf Digitaal, maar dat is een verhaal voor na 2020.

Waarom een favoriet?

Na een spectaculaire koersstijging zit het aandeel nu al vijf jaar vast, door de onstabiele politieke en economische situatie van de Democratische Republiek Congo. We denken dat vanaf 2020 opnieuw ruimte is voor een koersversnelling. Een nieuwe berekening van het vastgoed begin 2019 leverde een waarde op van 324,5 miljoen euro (89,4 euro per aandeel) op basis van 800 dollar per vierkante meter voor bebouwbare grond in het centrum van Kinshasa. Het koerspotentieel op langere termijn op basis van de vastgoedontwikkeling alleen blijft dus groot en intact. Daar kan de komende jaren ook nog het potentieel van de digitale economie bij komen. We zien in Texaf dat tussen 2008 en 2018 het dividend liet stijgen van 0,16 naar 0,971 euro bruto per aandeel dan ook een prima investeringskans voor 2020, maar ook daarna.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 36,00 euro

Ticker: TEXF BB

ISIN-code: BE0974263924

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 127,6 miljoen euro

K/w 2018: 14

Verwachte k/w 2019: 14

Koersverschil 12 maanden: +41%

Koersverschil sinds jaarbegin: +33%

Dividendrendement: 2,7%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content