Tienjarig koersdieptepunt voor Mosaic

© Getty Images/iStockphoto

Het aandeel van Mosaic daalde met 30 procent. Een uitstekende koopkans.

Het aandeel van de Amerikaanse meststoffengigant Mosaic, het nummer een in fosfaatmeststoffen met belangrijke activiteiten in potash, viel sinds midden februari met 30 procent terug. Het bedrijf ontgoochelde met tegenvallende eerstekwartaalcijfers. Maar er waren verzachtende omstandigheden, want liefst vier operationele tegenslagen hakten in op de cijfers. Enerzijds waren er mechanische problemen in zowel een potashmijn (Esterhazy) als in een ammoniakfabriek (Faustina, eenmalige kosten van 14 miljoen dollar). Anderzijds waren er problemen door overstromingen in een mijn in Peru en logistieke pannes bij Canpotex (het Noord-Amerikaanse potashexportvehikel).

De groepsomzet daalde van 1,67 miljard naar 1,58 miljard dollar (-5,7%). In de fosfaatmeststoffenafdeling was er een daling met 7,7 procent tot 839 miljoen dollar. Het volume steeg van 2,2 naar 2,3 miljoen ton, maar de gemiddelde verkoopprijs daalde van 355 naar 327 dollar per ton (-7,9%, 317 dollar per ton in het vierde kwartaal). De brutowinst viel met 12,3 procent terug tot 57 miljoen dollar (stabiele marge van 7%). Het management verwacht in de tweede jaarhelft een margeherstel tot 10 procent. De potashafdeling boekte 5 procent meer omzet (414 miljoen dollar) dankzij een fors hoger volume (+30% tot 2 miljoen ton), gedeeltelijk gecompenseerd door een daling van de gemiddelde verkoopprijs met 17 procent tot 172 dollar per ton. De brutomarge daalde van 98 miljoen dollar naar 69 miljoen, en de brutowinstmarge van 25 naar 17 procent. De derde afdeling is internationale distributie, met daarin vooral de Braziliaanse activiteiten. De omzet steeg met 4,3 procent tot 487 miljoen dollar en de brutowinstmarge verdubbelde, van 3 tot 6 procent (28 miljoen dollar). Op groepsniveau gaf dat een nettoverlies van 0,9 miljoen dollar, tegenover een nettowinst van 256,8 miljoen vorig jaar.

Eind 2016 raakte de overname bekend van Vale Fertilizantes, de meststoffentak van het Braziliaanse Vale. Mosaic betaalt 2,5 miljard dollar, waarvan de helft in cash en de andere helft via een uitgifte van 42,3 miljoen nieuwe aandelen aan Vale (12% verwatering). De transactie wordt naar verwachting eind 2017 afgerond en zal 80 miljoen dollar besparingen opleveren vanaf 2019. De belangrijkste activa zijn vijf Braziliaanse fosfaatmijnen, die de productiecapaciteit van Mosaic met circa 30 procent verhogen tot 12,2 miljoen ton, met daarnaast nog onder andere de enige Braziliaanse potashmijn (0,5 miljoen ton capaciteit).

De deal past perfect in de strategie om een sterkere blootstelling aan het enorme landbouwpotentieel van Brazilië uit te bouwen, die eind 2014 al werd uitgebreid door de overname van de meststoffendistributieactiviteiten van Archer Daniels Midland in Brazilië en Paraguay.De overnames en de eigen uitbreidingsprojecten verhoogden de nettoschuldpositie tot 3 keer de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) 2017. Dat is boven de eigen doelstelling van een verhouding van 2 à 2,5 keer. Mosaic zal daarom de komende periode werk maken van schuldafbouw.


Conclusie

We zien de terugval van het aandeel van Mosaic richting het laagste niveau van de voorbije tien jaar als een uitstekende koopkans. Het bedrijf investeert en profiteerde handig van de noodzakelijke schuldenafbouw bij Vale om de Braziliaanse marktpositie gevoelig te verstevigen. Mosaic is ideaal geplaatst om te profiteren van het komende herstel van de meststoffenprijzen.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: dollar

Markt: New York

Beurskapitalisatie: 7,83 miljard dollar

K/w 2016: 25

Verwachte k/w 2017: 24

Koersverschil 12 maanden: -11%

Koersverschil sinds jaarbegin: -23%

Dividendrendement: 2,5%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content