Tien favorieten voor de tweede helft van 2018

Nu er in 2018 bijna zes maanden zijn verstreken, zijn we toe aan een update van onze favorieten, met het oog op de rest van het jaar.

Onze selectie heeft het prima gedaan in de eerste zes maanden, met een gemiddelde stijging van 40,5 procent.We gaan uit van het principe ‘never change a winning team‘. Wel wisselen we twee namen bij de favorieten. Agfa-Gevaert hebben we gewipt, omdat er weinig of geen vooruitgang zit in de afsplitsing of de verkoop van de IT-activiteiten. Schlumberger heeft niet ontgoocheld, maar de olieprijs lijkt het beste achter de rug te hebben. Dat zal het resultaat in het tweede semester afremmen.

1. AB InBev. Ondanks de meer dan degelijke resultaten presteerde het aandeel toch zwak. We achten de kansen op een herstel in tweede jaarhelft erg groot, want het aandeel is een serieuze achterblijver, dat ondergewaardeerd is ten opzichte van sectorgenoten.

2. Argenx. Het Gentse biotechbedrijf maakt deel uit van de Bel-20-index en ontpopt zich steeds meer tot een van de meest beloftevolle bedrijven van het land. Amerikaanse investeerders blijven dol op het aandeel. Als de nieuwsstroom gunstig blijft, zien we aan de spectaculaire koersklim nog geen einde komen.

3. Bone Therapeutics. Nog een biotechbedrijf, maar wel een dat zwaar is achtergebleven en amper noteert boven de helft van zijn introductieprijs van 2015. Organisatorisch liep wel een en ander mis, zoals het plotselinge vertrek van stichter en topman Enrico Bastianelli, maar de gunstige klinische perspectieven zijn intact. In de erg lage beurswaarde zitten nauwelijks of geen verwachtingen verrekend.

4. Cameco. Het aandeel noteert op het niveau van vijftien jaar geleden. We wachten al anderhalf jaar op een koersuitbraak, al lijkt de aanzet daartoe onlangs wel gegeven. Kazachtstan wil de grootse uraniumproducent Kazatomprom naar de beurs brengen.

5. Goldcorp. Goud kon nog niet uitblinken in de eerste zes maanden. Goldcorp deed het wel beter dan het gemiddelde van de goudmijnsector in het eerste halfjaar, na een zwak jaar 2017. We hopen dat dit ook de rest van het jaar het geval blijft.

6. McEwen Mining. De mijnbouwgroep van Robert McEwen, de levende legende in de goudmijnsector, is een ander goudmijnaandeel met een enorme hefboom op de verdere stijging van de goudprijs.

7. Mithra Pharmaceuticals. Het biotechaandeel kende een forse koersuitbraak aan het begin van het jaar. We blijven hoge verwachtingen koesteren voor de tweede jaarhelft, onder meer met de publicatie van de cruciale fase III-resultaten (laatste klinische fase) voor het anticonceptiemiddel Estelle.

8. Mosaic. Dat schromelijk achtergebleven landbouwaandeel is aan een inhaalrace bezig. We zien die trend verder doortrekken in de rest van 2018.

9. Suedzucker. De tweede nieuwkomer in de selectie, met een atypisch koersverloop ten opzichte van de markt, omdat het aandeel als grootste suikerproducent van Europa in hoofdzaak de suikerprijs volgt, veeleer dan de algemene beursontwikkeling. Die suikerprijs lijkt een bodem te hebben gevonden.

10. Thrombogenics. Het Leuvense biotechbedrijf is volop bezig uit zijn as te herrijzen, met een verdubbeling van de beurskoers in de eerste zes maanden van het jaar. De markt begint in te zien dat er mogelijk toch nog waardevolle kandidaat-geneesmiddelen in de pijplijn zitten.


DE PRESTATIES VAN DE TIEN FAVORIETEN

Rendement van 14 december tot 14 juni

Midden december publiceerden we onze favoriete tien aandelen voor 2018. Het was een gewaagde selectie met drie Belgische biotechaandelen, maar precies die leverden een prachtprestatie af, waardoor we na een halfjaar op een gemiddelde stijging van 40,5 procent zijn uitgekomen.

Mithra Pharmaceuticals +210%

Thrombogenics +100%

Argenx +58%

Mosaic +19%

Cameco +16%

Goldcorp +14%

Schlumberger +9%

McEwen Mining +6%

AB InBev -11%

Agfa-Gevaert -16%

Gemiddelde prestatie: +40,5 %

Bron: Bloomberg. Alle berekeningen in euro

Partner Content