Wie Texaf zegt, zegt de Democratische Republiek Congo en forse opbrengsten op vastgoedprojecten in dat grote Afrikaanse land.

Voor het aangekondigde overgangsjaar 2015 vielen de halfjaarresultaten best mee. Wie Texaf zegt, zegt de Democratische Republiek Congo (DRC). En die zegt ook forse opbrengsten op vastgoedprojecten in dit grote Afrikaanse land. De administratieve en juridische problemen worden gecompenseerd door rendementen van 20 à 25% per jaar, een veelvoud van die in ons land. Het gaat om gebouwen en gronden op toplocaties in Kinshasa, die bovendien – en dat is essentieel – goed beveiligd zijn.

De huurinkomsten zijn in het eerste semester 2015 met 7% gestegen, tot 7,1 miljoen EUR, dankzij de ingebruikname van de tweede en derde fase van het project Katoenveld (28 appartementen met 2 tot 4 kamers) en kantoorruimte voor een grote ambassade. En dat ondanks het gedeeltelijke vertrek van een internationale organisatie naar het oosten van het land. Het verlies van die belangrijke huurder remt uiteraard de omzetgroei af. Maar hierdoor kan een renovatie plaatsvinden en binnen enkele jaren kan dan een veel hogere huurprijs worden gevraagd.

Met Carrigrès (zandsteengroeve in Kinshasa; nog minstens 40 jaar reserves) maken we de overstap naar de industriële activiteiten. Daar zagen we een omzettoename (+6%, tot 2,7 miljoen EUR). Het recurrente (zonder eenmalige elementen) bedrijfsresultaat (rebit) maakte een sprong van 88%, tot 909 miljoen EUR. Daaraan moet onmiddellijk toegevoegd worden dat vorig jaar een minder jaar was voor Carrigrès door het aflopen van een vast contract en dat de sterkere dollar het resultaat een duw in de rug heeft gegeven. Ondanks de ups en downs blijft Carrigrès behouden binnen de groep omwille van de vrije kasstromen die deze industriële activiteit genereert en die voor de vastgoedontwikkeling worden gebruikt.

Het recurrente bedrijfsresultaat (rebit; zonder eenmalige elementen) op groepsniveau klom met 9%, tot 3,6 miljoen EUR. De nettowinst steeg met 26%, tot 2,85 miljoen EUR. Per aandeel is dat 0,80 EUR, want er zijn 11% aandelen (354.370 nieuwe aandelen) bijgekomen ten voordele van de Chinese CHA groep uit Hongkong. In ruil kwam de vennootschap Immotex (14 hectare in centrum en 104 hectare niet-ontwikkelde gronden buiten Kinshasa) volledig onder de Texaf-groep (voorheen fiftyfifty met CHA groep). Dat geeft de groep de mogelijkheid de komende vijf tot tien jaar nog sterk te groeien in de ontwikkeling van vastgoedprojecten, inclusief de promotie van meer dan 1000 woningen op de 104 hectare buiten Kinshasa, naast kantoren en villa’s en appartementen in de hoofdstad. Het geschil rond Imbakin (erkende schuldvordering op de Congolese staat ter waarde van 51 miljoen EUR zonder interesten) met Cobepa werd bijgelegd.

Het management mikt op een nog hogere rebit in het tweede halfjaar dan in het eerste en bevestigde dan ook de ambities op het vlak van de dividendpolitiek (+20% per jaar) zodat we mogen mikken op een brutodividend van 0,56 à 0,58 EUR per aandeel voor boekjaar 2015.

Conclusie

Het winstpotentieel op langere termijn blijft groot en intact. Het verwachte dipje in de winstgroei door het vertrek van een belangrijke huurder valt al bij al erg goed mee. Toch stagneert de koers al een aantal maanden. In het verleden bleek dat steeds een mooie kans voor de waarde zoekende langetermijnbelegger.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content