Tessenderlo verhoogt verwachtingen

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het boekjaar 2019 verloopt veel voorspoediger dan de voorgaande voor Tessenderlo Group.

De eerste jaarhelft was al verrassend sterk bij Tessenderlo Group (niet langer Tessenderlo Chemie), maar de positieve update voor het derde kwartaal had de markt toch niet zien aankomen. Getuige de koersstijging van bijna 8 procent in reactie op de publicatie.

In het eerste semester konden we al zien dat de perspectieven voor de afdelingen Bio-Valorisatie (verwerking slachtafval en gelatine) en ‘Industriële oplossingen’ (plastiek pijpsystemen en waterbehandeling) rooskleuriger waren geworden. Daar wordt nu in het derde kwartaal een verlenging van het agroseizoen in de VS aan toegevoegd. De Agro-afdeling omvat hoofdzakelijk Tessenderlo Kerley, gespecialiseerde meststoffen uit de afvalstromen van raffinaderijen.

Het management gaat nu uit van een aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda) van 270 miljoen euro voor 2019 ten opzichte van 177,8 miljoen euro vorig jaar. Daarin zit dan wel de ebitda voor een heel jaar van de gascentrale T-Power (50 miljoen euro) tegenover maar één kwartaal vorig jaar (13,5 miljoen euro). En er de positieve impact van 25 miljoen euro van IFRS-16 (leasecontracten). Maar zelfs dan betekent dat een hoger resultaat dan vorig jaar.

De overname van T-Power was voor velen een verrassing, maar zorgt voor een stabiele bijdrage aan de omzet en vooral aan de bedrijfskasstroom. Aan het einde van het eerste semester werd ook bekendgemaakt dat de operator van de centrale sinds 2012, NAES Belgium,werd overgenomen.

Op 10 juli vond een buitengewone algemene vergadering plaats bij Tessenderlo Group, waar de aandeelhouders het loyauteitsstemrecht (dubbel stemrecht voor aandelen op naam die meer dan twee jaar in bezit zijn) hebben goedgekeurd. Hierdoor controleert topman (CEO) Luc Tack rechtstreeks (in hoofdzaak via de vennootschap Symphony Mills) en onrechtstreeks (Picanol, via de vennootschap Verbrugge) ruim 60 procent van de stemrechten.


Conclusie

Het boekjaar 2019 kent een veel voorspoedigere evolutie dan de vorige. De waardering is na de 25 procent koersklim sinds medio augustus wel wat opgelopen tot ruim zeven keer de verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda). Dat blijft (erg) aanvaardbaar. Toch verlagen we het advies naar ‘houden’ (rating 2B) om nog eens aan te geven dat we op termijn Tessenderlo zullen inruilen voor de moedermaatschappij Picanol, waar nog geen sprake is van een verbetering en de koers duidelijk achter blijft op Tessenderlo.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 31,90 euro

Ticker: TESB BB

ISIN-code: BE0003555639

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,38 miljard euro

Verwachte k/w 2019: 16,5

Verwachte k/w 2020: 13

Koersverschil 12 maanden: +4%

Koersverschil sinds jaarbegin: +9%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content