TechnicFMC haalt recordaantal nieuwe orders binnen

. © BelgaImage
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het orderboek van de fusiemaatschappij van het Franse Technip en het Amerikaanse FMC Technologies is opgelopen tot 14,9 miljard dollar.

Op de dag en de dag na de bekendmaking van de resultaten over het tweede kwartaal klom de koers van de TechnipFMC 10 procent hoger. Nochtans waren niet alle cijfers van de fusiemaatschappij van het Franse Technip met het Amerikaanse FMC Technologies (met een dubbele notering op Euronext Parijsen de New York Stock Exchange sinds januari 2017) even briljant. Maar de vaststelling van het eerste kwartaal dat de groep er nog niet zo goed voor gestaan sinds de dramatisch inzinking van de oliedienstensector vanaf 2014.

TechnipFMC is een groep met een beurskapitalisatie van ruim 12 miljard euro, een omzet van 15 miljard dollar (afgerond 12 miljard euro) in 2017 en een orderboek ter waarde van 14 miljard dollar (ruim 11 miljard euro). Dat betekent in omzettermen een vierde plaats bij de beursgenoteerde oliedienstenbedrijven. De fusie moet vanaf 2019 jaarlijks 450 miljoen (voorheen 400 miljoen) euro synergievoordelen opleveren.

Technip was voor de fusie al een toonaangevende speler met als de belangrijkste troefkaarten een sterke internationale aanwezigheid en een breed activiteitenterrein. Die elementen zijn alleen maar versterkt. Zo is de wereldwijde aanwezigheid uitgebreid tot 48 landen. Haast alle nationale en internationale olie- en gasreuzen zoals Exxon Mobil, Total, BP, Petrobras, enzovoort behoren dan ook tot het klantenbestand van het oliedienstenbedrijf. De klantenbasis is zeer divers en gespreid over 38 procent internationale olie- en gasbedrijven, 38 procent nationale oliemaatschappijen en voor het overige kleine en middelgrote onafhankelijke spelers.

Technip had al een Offshore/Onshore-afdeling (offshore staat voor de installatie van boorplatformen op zee en onshore voor lng en schaliegas. Op dat gebied heeft FMC niks toegevoegd. Dat is anders voor de afdeling Subsea, die bij Technip vooral actief was in flexibele pijpleidingen. Die activiteit is door de fusie met FMC versterkt met productiesystemen en diensten. Die activiteit is ook winstgevender dan Offshore/Onshore. FMC Technologies voegt ook een nieuwe activiteit aan toe. Surface doet alles wat met boren en vooral met het beheren van bronnen te maken heeft. Het is het kleine broertje in omzettermen.

De resultaten van het tweede kwartaal lieten een gemengd beeld zien. De omzet liep met 23 procent terug ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017, tot 2,96 miljard dollar (analistenconsensus 3,2 miljard). Onshore/Offshore was goed voor 1,34 miljard, Subsea voor 1,22 miljard en Surface voor 0,40 miljard. De aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda) zakte met 24,8 procent tot 377,2 miljoen dollar, of een lichte afname van de ebitda-marge tot 12,7 procent (13,0% in Q2 2017). De ebitda-marge in Subsea is verder gezakt van 21,8 naar 15,7 procent, maar gaat vooruit in Onshore/Offshore (van 10,4 naar 12,7%) en maakte een stevige sprong in Surface (van 12,0 naar 18,1%).

Met 4,2 miljard dollar of 1,4 keer de kwartaalomzet boekte TechnipFMC een recordbedrag aan nieuwe orders. Aan het einde van het kwartaal is het orderboek dan ook verder opgelopen tot 14,9 miljard dollar, gespreid over 6,2 miljard voor Subsea, 8,3 miljard voor Onshore/Offshore en 0,4 miljard voor Surface.


Conclusie

Voor TechnipFMC is 2018 nog een overgangsjaar. Maar de tekenen van beterschap en herstel zijn steeds duidelijker aanwezig. Vooral dan in de afdelingen Onshore/Offshore en Surface, waren de marges nu al verbeteren. Opmerkelijk is dat in alle afdelingen de nieuwe orders de omzet overtroffen. Ook de koers komt weg van de bodem. TechnipFMC is een van de beteren binnen de oliedienstensector met een erg solide basis in ‘Subsea’ (flexibele pijpleidingen). Het koerspotentieel is wat ons betreft nog niet opgebruikt tegen 8,5 keer de verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda) en amper 1,1 keer de boekwaarde.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 27,26 euro

Ticker: FTI FP

ISIN-code: GB00BDSFG982

Markt: Euronext Parijs

Beurskapitalisatie: 12,4 miljard euro

K/w 2017: –

Verwachte k/w 2018: 24

Koersverschil 12 maanden: +19%

Koersverschil sinds jaarbegin: +5,5%

Dividendrendement: 1,6%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content