Syngenta

Het aandeel van Syngenta was aan een remonte bezig, maar het verhaal rond de Zwitserse frank en de tegenvallende tradingupdate hebben de opmars gestopt.

Syngenta is ontstaan in 2000 en kwam er na de beslissing van farmareuzen Novartis en AstraZeneca om hun agribusinessactiviteiten samen te voegen. Het aandeel werd bij veel Belgische beleggers bekend toen Syngenta onverwachts Devgen overnam. De Zwitsers hanteren regelmatig treffende slogans om de landbouwproblematiek onder de aandacht te brengen, zoals ‘We need to do more from less’ (‘we moeten meer doen met minder’) of – misschien nog iets duidelijker – ‘More food from less land’ (‘meer voedsel van minder land’). Tegenwoordig hanteren ze als slogan ‘Bringing Plant Potential to Life’ (‘we brengen het potentieel van het gewas tot leven’).

Syngenta is internationaal de challenger van Monsanto, waarbij de Amerikanen marktleider zijn in zaden. Syngenta is dan weer het wereldwijde nummer één in gewasbescherming (2,84 miljard USD omzet in het eerste kwartaal van 2015; 71% van de groepsomzet), met een rist selectieve en niet-selectieve herbiciden (gewasbeschermingsmiddelen tegen onkruid), fungiciden (middelen tegen schimmelziekten) en insecticiden (middelen tegen insecten).

Het was uitkijken naar de eerste kwartaalcijfers na de beslissing van de Zwitserse centrale bank midden januari om het plafond van 1,20 Zwitserse frank (CHF) voor 1 EUR niet langer vast te houden. Syngenta is wereldwijd actief, maar heeft toch nog 20% van de kosten in CHF. De stijging van de Zwitserse frank (CHF) ten opzichte van EUR en USD zal de kosten met ongeveer 150 miljoen USD doen toenemen of 5% van de ebitda. Met de jaarcijfers kon het nummer één in gewasbescherming de markt geruststellen dat het kostenbesparingsprogramma van 1 miljard USD de ongunstige wisselkoersevolutie (stijging van de CHF ten opzichte van EUR en USD) zal compenseren.

CEO Mike Mack ging toen uit van stabiele winsten voor 2015, na een beter dan verwacht resultaat voor 2014. Ten opzichte van een gemiddelde analistenschatting voor de ebitda van 2,86 miljard USD voor 2014 haalden de Zwitsers 2,93 miljard USD of 19,42 USD per aandeel. Mack bleef bij die prognose na een tegenvallend eerste trimester. Er zijn twee oorzaken. Vooreerst is er uiteraard de impact van de duurdere Zwitserse frank. Op groepsniveau is in USD-termen sprake van een omzetdaling van 14% (van 4,68 naar 4,02 miljard USD). Bij constante wisselkoersen is de omzet stabiel. Daarnaast is er de lange winter in de Verenigde Staten en Canada, die ertoe leidde dat het plantseizoen later startte. De omzet ging dan ook 16% achteruit in Noord-Amerika, terwijl we in Europa over +15% spreken bij constante wisselkoersen.

De markt was niet blij met de tradingupdate (circa 5% koersdaling), want het omzetcijfer zat zo’n 10% onder de analistenconsensus. Tegen 18,5 keer de verwachte winst 2015 en een ondernemingswaarde (ev) van 12 keer de bedrijfskasstroom (ebitda) is het aandeel ook niet echt goedkoop.

Conclusie

Het aandeel was aan een remonte bezig, maar het verhaal rond de CHF en deze tegenvallende tradingupdate hebben de opmars gestopt. Op korte termijn is enige bijkomende koersdruk mogelijk. Op lange termijn blijven we bij onze positie. Een verdere correctie biedt ons kansen om de vijf verkochte aandelen in maart goedkoper terug te kopen.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content