Sterke eerste jaarhelft voor Ageas

© Belga

Het aandeel van Ageas reageerde positief op de halfjaarcijfers en de aankondiging van een nieuw aandeleninkoopprogramma. Maar een negatieve uitkomst van de Fortis-schikking kan het aandeel onder druk zetten.

De Belgische verzekeringsgroep Ageas publiceerde puike halfjaarcijfers. De recurrente nettowinst van de verzekeringen steeg met 12 procent tot 445 miljoen euro. De brutopremie-inkomsten (op basis van 100 procent-belangen) stegen met 12 procent tot een record van 20,5 miljard euro. Op basis van het reële belang is er een stijging met 4 procent tot 8,2 miljard euro. Het forse verschil tussen beide groeicijfers houdt verband met de kleinere participaties (tussen 15 en 50 procent) die Ageas aanhoudt in Azië, veruit de sterkste groeiregio.

Vooral onder impuls van China (+27% tot 11 miljard euro) stegen de Aziatische premie-inkomsten uit levensverzekeringen met 23 procent tot 13 miljard euro, waarvan 3,35 miljard euro voor Ageas. De recurrente nettowinst uit levensverzekeringen klom van 292 miljoen euro naar 312 miljoen (+6,8%), onder impuls van België (+10 miljoen) en continentaal Europa (+14 miljoen). De marge op producten met een gegarandeerde rente (tak-21) klom van 108 naar 114 basispunten (doelstelling tussen 85 en 90 voor 2018), terwijl de marge voor tak-23-producten minder dan verwacht terugviel, van 28 naar 25 basispunten. Het nettoresultaat van de niet-levensverzekeringen klom van 103 miljoen euro naar 133 miljoen (+28,2%).

Tegenover de negatieve impact van 60 miljoen euro door het terrorisme en de ongunstige weersomstandigheden van vorig jaar, stond dit jaar een kostprijs van 31 miljoen euro door de onverwacht fors negatieve bijstelling door de Britse wetgever van de disconteringsvoet bij schadeverzekeringen met lichamelijke letsels. In de tweede jaarhelft zal dat effect milderen tot 10 à 15 miljoen euro. Zeer positief is de verbetering van de combined-ratio (de verhouding tussen de kosten en de netto verdiende premies) van 99 procent naar 95,9 procent, tegenover een doelstelling van 97 procent tegen 2018.

Op groepsniveau bedroeg de nettowinst 284 miljoen euro, vergeleken met een nettoverlies vorig jaar van 67 miljoen euro (toen mede dankzij een provisie van 894 miljoen euro voor de Fortis-schikking). De solvabiliteit verbeterde tot een zeer sterke Solvency II-ratio voor de verzekeringen van 193 procent, tegenover 179 procent vorig jaar en een doelstelling van 175 procent.

Ageas kondigde een nieuw aandeleninkoopprogramma van 200 miljoen euro aan. Sinds 2011 heeft de verzekeraar ruim 20 procent van zijn eigen aandelen ingekocht voor een totaalbedrag van 1,4 miljard euro. Eind juli heeft de groep voor 175 miljoen euro het belang verkocht van 50 procent plus één aandeel in de Italiaanse niet-levensverzekeraar Cargeas (meerwaarde van 75 miljoen euro). Midden juni was er de ontgoochelende voorlopige niet-bindendverklaring door het gerechtshof Amsterdam van de schikking voor 1,2 miljard euro afsloot met een aantal Fortis-belangengroepen. De oorzaak is de ongelijke behandeling van de aandeelhouders en de te hoge voorziene vergoeding voor de belangengroepen. De partijen kregen tot 17 oktober om een aangepast voorstel in te dienen.


Conclusie

Het aandeel van Ageas reageerde positief op de halfjaarcijfers en de aankondiging van een nieuw aandeleninkoopprogramma. Inclusief het uitgekeerde dividend steeg de koers sinds het koopadvies in april met 15 procent. Hoewel we mikken op het gezonde verstand van alle betrokken partijen, verlagen we het advies in het licht van de deadline van 17 oktober voor de Fortis-schikking. Een negatieve uitkomst zal het aandeel tijdelijk onder druk zetten.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 8,1 miljard euro

K/w 2016: 20,5

Verwachte k/w 2017: 11,5

Koersverschil 12 maanden: +25%

Koersverschil sinds jaarbegin: +3%

Dividendrendement: 4,4%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content