Met de overname van Cytec heeft Solvay een nieuwe stap gezet in zijn transformatie naar een hogere toegevoegde waarde.

Eind vorig jaar vonden we het opnieuw tijd om Solvay in de schijnwerpers te plaatsen, beloond als achterblijver met een plaats in de voorbeeldportefeuille. We hadden geluk met de timing, want de koers ging meteen fors hoger zodat we al in het voorjaar met ruim 20% winst konden verkopen. Sindsdien is de koers, samen met de Europese beurzen, weer tot stilstand gekomen. Afgelopen week publiceerde een van de weinige multinationals met wereldwijde activiteiten (117 vestigingen en aanwezigheid in 56 landen) die ons land telt, de cijfers over het tweede trimester. Die lagen licht boven de gemiddelde analistenschatting met een 4,2% hogere omzet (2,675 miljard EUR), een met 8,1% gestegen recurrente bedrijfskasstroom (rebitda), tot 500 miljoen EUR, en een nettoresultaat van 125 miljoen EUR.

Maar het chemiebedrijf trok die dag nog veel meer de aandacht met de aankoop van het Amerikaanse Cytec. Inclusief de overname van schulden (0,9 miljard USD) is het met 6,4 miljard de op één na grootste acquisitie uit de ruim 150-jarige geschiedenis van de Belgische chemietrots. In 2011 betaalde Solvay 6,6 miljard EUR inclusief schulden voor de acquisitie van het Franse Rhodia, toen vooral gefinancierd met de opbrengst van de verkoop van de farmapoot aan Abbott Laboratories in 2009 (5,2 miljard EUR). Solvay biedt een premie van 29% op de slotkoers van Cytec voor het bod en betaalt 14,7 keer de verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2015, wat toch wel een pittige waardering is. Solvay zelf noteert tegen 6,3 keer de verwachte ev-ebitda-verhouding voor dit jaar.

Cytec is ’s werelds tweede grootste speler in composietmaterialen voor de luchtvaart en producent van op maat gesneden speciale chemische formuleringen voor de mijnbouwsector. Om de overname te financieren, zal een kapitaalverhoging van 1,5 miljard EUR worden doorgevoerd, met 1 miljard EUR aan bijkomende hybride instrumenten en de uitgifte van niet-achtergestelde leningen. In elk geval wordt met de overname van Cytec een bijkomende stap gezet richting een evenwichtige chemiegroep gericht op meer toegevoegde waarde. Eind vorig jaar was de sectoriële spreiding als volgt: consumptiegoederen en gezondheidszorg is met 25% de belangrijkste markt, gevolgd door automobiel en luchtvaart (18%), industriële toepassingen (16%), bouw en constructie (12%), voeding, landbouw en veevoeder (11%), energie en leefmilieu (10%), en tot slot elektriciteit en elektronica (6%).

Met de overname van Cytec zal in de eerste plaats automobiel en luchtvaart verder aan belang winnen. Geografisch stond Azië en rest van de wereld op 30 juni op kop met 34% van de omzet, tegenover 33% voor Europa, 23% voor Noord- en 10% voor Latijns-Amerika. Solvay haalt met 19% rebitda-marge een van de hoogste marges in de sector.

Conclusie

Met de overname van Cytec werd een nieuwe stap gezet in de transformatie van Solvay richting een hogere toegevoegde waarde. En dat is een goede zaak. Toch wachten we nog even met een adviesverhoging omdat de markt duidelijk moeite heeft met de overnameprijs. De kans is dan ook reëel dat het aandeel opnieuw de status van achterblijver zal verwerven. Dan zit die adviesverhoging er binnen enkele weken of maanden wel in.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content