De markt had de jongste jaren altijd wel twijfels over Sapec. Het aandeel heeft daardoor niet meegedaan aan de algemene beursklim.

De markt had de jongste jaren altijd wel twijfels over Sapecen meer in het bijzonder over de holding Naturener, die de belangen in alternatieve energie omvat. Want hoe meer de koers in de periode 2006-2008 steeg door de aanwezigheid van de holding binnen de groep, hoe meer stond de koers de jongste jaren (-75% tussen 2008 en 2016) onder druk door de blijvende aanwezigheid van Naturener binnen de holding. De doelstelling om het belang van 58,4% in de holding geheel of gedeeltelijk te verkopen, is grandioos mislukt.

Naturener omvatte, naast zonneparken in Spanje, vooral windenergieprojecten in Noord-Amerika. De belangen in Naturener werden enkele jaren geleden dan maar ondergebracht in het filiaal Energia Limpia (49% Sapec). In het allerslechtste geval wordt de garantie van Sapec ter waarde van 36 miljoen EUR uitgeoefend. Er blijkt onlangs een schikking getroffen door Morgan Stanley, intussen de referentieaandeelhouder bij Naturener, met San Diego Gas & Electric over het Noord-Amerikaans windmolenpark Rim Rock. Het is echter onduidelijk wat het effect is op Sapec, waar het risico dat nog eens 36 miljoen EUR of 26,7 EUR per aandeel aan afboekingen op het eigen vermogen dienen te gebeuren, nog niet helemaal geweken is.

Heel de historie rond Naturener heeft de groep ook met een hoge schuldenlast opgezadeld, eind vorig jaar bijna 120 EUR per aandeel. Jammer, want de traditionele activiteiten van die kleine holding bevinden zich in de landbouw. En daar zien we de situatie geleidelijk aan verbeteren, al is het beeld gemengd. De landbouwactiviteiten zijn hoofdzakelijk gericht op Spanje en Portugal, al is er meer en meer export, met de afdelingen bescherming en voeding van planten, chemie en milieu, distributie van agrovoedingproducten en tot de afdeling logistiek.

Door nieuwe afboekingen – deze keer vooral in de milieuafdeling – was er opnieuw een nettoverlies. Dat is weliswaar geen drama meer zoals in 2013 (-23,3 miljoen EUR of -17,1 EUR per aandeel), maar met -1,73 miljoen EUR of -1,35 EUR per aandeel is het toch weer meer dan de -0,23 miljoen EUR of -0,17 EUR per aandeel voor het boekjaar 2014. De recurrente bedrijfskasstroom (rebitda zonder eenmalige elementen) liet gelukkig wel een stijging zien vorig jaar, van 31,6 miljoen EUR voor het boekjaar 2014 naar 35,8 miljoen EUR vorig jaar. Agro en vooral voeding van planten lieten zich van hun beste zijde zien. De divisies logistiek en chemie zagen hun verlies afnemen.

Om de zware schuldenlast te verlichten, mogen we niet uitsluiten dat de overblijvende industrieterreinen (96 hectare) in het Portugese Setubal dit of volgend jaar worden verkocht. De vooruitzichten voor dit jaar klinken gematigd positief zonder dat de bedrijfsleiding een concrete prognose aflevert.


Conclusie

Al meerdere jaren doet het Sapec-aandeel niet mee aan de algemene beursklim. De erg lage waardering (onder meer 0,4 keer de boekwaarde) wordt gecompenseerd door de zeer hoge schuldenlast (119,6 EUR per aandeel) en de borgstelling voor Energia Limpia (boekwaarde kan van 71 naar 45 EUR per aandeel bij de uitoefening van de borg). Het aandeel is dan ook enkel weggelegd voor beleggers die een meer dan gemiddeld risico aankunnen en willen nemen.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content