De schaduw van Naturener

48,60 EUR – 2C↑

De traditionele activiteiten van de kleine holding Sapec bevinden zich in de landbouw. De halfjaarresultaten 2013 bevestigden de verbetering van de situatie sinds 2011. De nettowinst bedroeg 5,41 miljoen EUR. Dat is 25% minder dan de 7,22 miljoen EUR over de eerste zes maanden van 2012. Per aandeel gaan we van 5,34 EUR naar 4,02 EUR. Daaraan moeten we echter onmiddellijk toevoegen dat er een uitzonderlijke meerwaarde van 4,4 miljoen EUR in de cijfers voor 2012 zat, en wel op de verkoop van een terminal in Cadiz. Maar de recurrente bedrijfswinst (rebit) ging wel vooruit met 22% (van 11,7 naar 14,2 miljoen EUR). De recurrente nettowinst (zonder uitzonderlijke elementen) is dan ook mooi, met 2,6 miljoen EUR, gestegen tot 5,4 miljoen EUR.

De landbouwactiviteiten zijn hoofdzakelijk gericht op Spanje en Portugal, al is meer en meer sprake van export, met de afdelingen bescherming en voeding van planten, chemie en milieu, distributie van agrovoedingsproducten en logistiek. De groepsomzet brokkelde wat af, tot 240,3 miljoen EUR of 3,5% minder dan in het eerste semester van vorig jaar. De sterkste toename (+19%) zien we in de afdeling voeding van planten, vooral dankzij een verdere internationalisering van de activiteiten (vooral richting Midden- en Latijns-Amerika). De omzetterugval in de afdeling distributie van agrovoedingsproducten werd gekeerd naar een klim van 11%, na de grondige herstructurering van vorig jaar. Belangrijker is dat de bedrijfskasstroom (ebitda) weer toeneemt met 18%. Die klim is nog veel nadrukkelijker te zien in de afdeling voeding van planten (+42%). De divisie logistiek blijft het moeilijk hebben, met een verdere omzetdaling van 4% en een verdere afname van de ebitda met 15%. Voor die divisie blijft Sapec zoeken naar een partner. De nog altijd vrij zwakke conjunctuur in Portugal drukt bij chemie en milieu op het zakencijfer (-34%), maar gelukkig was er wel een herstel van de rendabiliteit (ebitda +76%). De doorgevoerde herstructurering werpt daar dus vruchten af.

Een schaduw boven de groep blijft dat de volledige of gedeeltelijke verkoop van het belang in Naturener (58,4%) tot nog toe is mislukt. Die holding heeft belangen in (alternatieve) energie; ze omvatten, naast zonneparken in Spanje, vooral windenergieprojecten in Noord-Amerika. Zo ontwikkelde Naturener afgerond 400 megawatt (MW) windparken in de Amerikaanse staat Montana en is men bezig met de ontwikkeling van de windparken Wild Rose I en II in Canada. Voor die parken hoopt Sapec eind dit jaar of begin volgend jaar een koper te vinden. Het Amerikaanse windpark in Montana Rim Rock is op 18 september in productie gegaan. De belangen in Naturener zijn ondergebracht in het filiaal Energia Limpia (49% Sapec). In het slechtste geval hangt aan dat filiaal een risico van 36 miljoen EUR vast (garantie van Sapec). Het uitblijven van een deal omtrent Naturener heeft de groep vooral met een hoge schuldenlast opgezadeld: 150,3 miljoen EUR is geen peulschil voor een kleinere holding als Sapec. De groep toont zich positief met betrekking tot de rest van het jaar.

Al meerdere jaren doet het Sapec-aandeel niet mee aan de algemene beursklim door het uitblijven van deals rond Naturener. Ook de link met de Spaanse en Portugese economie schrok een aantal beleggers af. Maar die economieën tonen nu voor het eerst herstel en rond Naturener moet door de hernieuwde interesse voor alternatieve energie toch een of andere verkoop mogelijk zijn. Vandaar dat we het advies durven verhogen naar ‘eerste positie’. Vanwege de hoge schuldgraad en de onzekerheid of er tegen begin volgend jaar een deal rond Naturener zal zijn, gaat de rating wel van ‘B’ naar ‘C’ of dus een meer dan gemiddeld risico (rating van 3B naar 2C).

Eerste positie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content