Sandstorm Gold promoveert naar de voorbeeldportefeuille

. © REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Sandstorm Gold heeft het sterkste groeiprofiel onder de goud- en zilverroyaltybedrijven. Desondanks is het aandeel fors goedkoper dan de sectorleiders.

Het Canadese goudroyalty- en streamingbedrijf Sandstorm Gold rondde een sterk 2017 af met een mooi orgelpunt. Op 18 december kondigde het de overname aan van een 2 procentroyalty op de Houndé-goudmijn, die in handen van het noodlijdende Acacia Mining is. De commerciële productie van Houndé, gelegen in Burkina Faso, startte eind oktober 2017. Men verwacht in de eerste vier jaar een gemiddelde goudproductie van 235.000 ounce. De levensduur wordt voorlopig op tien jaar geschat. Voorlopig, want de ervaren eigenaar, Endeavour Mining, investeert de volgende vier jaar 40 miljoen dollar in exploratie om de bewezen reserves op te krikken van 2,1 miljoen naar 4,6 à 5,6 miljoen ounce. Sandstorm betaalt 45 miljoen dollar en ziet de verwachte productie in de periode 2018 tot 2021 met 7 procent toenemen en de verwachte kasstroom per aandeel met 9 procent.

Het investeringsprofiel van Sandstorm is de voorbije twee jaar sterk verbeterd. Enerzijds sloot het bedrijf heel wat nieuwe overeenkomsten af, waardoor het intussen beschikt over het sterkste groeiprofiel onder de goud- en zilverroyaltybedrijven. De productie klom in 2017 met 9,8 procent tot een record van 54.600 ounce goudequivalent. Op basis van de huidige overeenkomsten verdubbelt de verwachte productie tegen 2022 ruimschoots tot 130.000 ounce goudequivalent. Die forse sprong komt er dankzij de overname afgelopen zomer van Mariana Resources voor 175 miljoen dollar. Het hoofdactief is een 30 procentbelang in het aantrekkelijke Hot Maden-project in Turkije. De operationele activiteiten zijn volledig in handen van de sterke lokale Turkse partner, Lidya Madencilik, en de opstart van de productie is gepland voor eind 2021. Dit jaar mikt Sandstorm op een productiestijging naar 60.000 ounce goudequivalent dankzij de opstart van Cerro Moro, een Argentijnse zilvermijn van Yamana Gold, in het tweede kwartaal.

Anderzijds is het tegenpartijrisico van Sandstorm drastisch verminderd door een forse verbetering van de kwaliteit en de grootte van de partners (de bedrijven die de mijnen uitbaten). In 2010 werd de volledige productie nog aangeleverd door juniorbedrijven, maar in 2018 zullen middelgrote of grote mijnbedrijven 83 procent van de productie aanvoeren, en tegen 2022 loopt dat percentage op naar 92 procent. Een mooi voorbeeld daarvan is de overname in oktober 2017 van het Black-Fox-goudmijncomplex in Canada, in handen van Primero, door het financieel sterkere McEwen Mining. McEwen kondigde in december al meteen een stevig exploratieprogramma aan voor 2018, dat de levensduur van Black-Fox zal verlengen.

Een ander voorbeeld is de positieve wending voor Aurizona in het afgelopen jaar. Aurizona werd stilgelegd door het bijna failliete Luna Gold. Maar via een dubbele fusie ontstond eerst Trek Mining en eind 2017 Equinox. Die goed gefinancierde fusiegroep zal onder de leiding van Ross Beaty de productie in Aurizona eind 2018 opnieuw opstarten. Naar aanleiding van de fusie verkocht Sandstorm in december voor 18 miljoen dollar aandelen en schulden in Trek Mining aan Ross Beaty.

Conclusie

De puzzelstukken passen steeds beter in elkaar bij Sandstorm Gold. Het aandeel noteert desondanks 30 tot 50 procent goedkoper dan de sectorleiders Franco-Nevada en Wheaton Precious Metals. We vinden dat onterecht en verwachten de komende jaren een stevige inhaalbeweging. We verlagen het risicoprofiel en plaatsen een order voor de voorbeeldportefeuille.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 5,08 dollar

Ticker: SAND US

ISIN-code: CA80013R2063

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 913 miljoen dollar

K/w 2016: 30

Verwachte k/w 2017: 26

Koersverschil 12 maanden: +18%

Koersverschil sinds jaarbegin: +2%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content