Sandstorm Gold

De goudprijs is weer gedaald richting 1200 USD. Maar het Canadese goudroyaltybedrijf Sandstorm Gold blijft niet bij de pakken zitten.

Beleggers in goud beleven spannende tijden. Voor de derde keer in ruim een jaar tijd daalt de goudprijs richting 1200 USD per ounce. Het is afwachten of de goudprijs ook deze keer de aanval op het steunniveau zal weerstaan, maar hoopgevend – want vaak contra-indicatief – is alvast het feit dat het sentiment opnieuw uitermate negatief is.

Het Canadese goudroyaltybedrijf Sandstorm Gold blijft niet bij de pakken zitten. Het kondigde in augustus de eerste gesyndiceerde (gezamenlijke) streamingovereenkomst aan met Franco Nevada (FNV). FNV (75%) en Sandstorm (25%) geven 100 miljoen USD aan True Gold, voor het ontwikkelen van het Karma-project in Burkina Faso. De eerste vijf jaar (vanaf maart 2016) zullen FNV en Sandstorm 100.000 ounces (tegen 20% van de spotprijs) ontvangen, en daarna 6,25% van de jaarlijkse productie. Karma zal 8,5 jaar 97.000 ounces goud per jaar produceren, en heeft daarnaast significant exploratiepotentieel. Met die gesyndiceerde deal bewijst CEO Nolan Watson – de jongste CFO ooit van een S&P500-bedrijf (Silver Wheaton; SLW) – opnieuw een voorloper te zijn in het verder verfijnen van het royaltymodel.

In het tweede kwartaal verkocht Sandstorm 10.149 ounces goud, 15% minder dan vorig kwartaal (11.966 ounces), maar 8% meer dan vorig jaar. De daling tegenover het eerste kwartaal is te wijten aan tijdelijke productiedalingen bij Santa Alena (Mexico), Aurizona (Brazilië) en Black Fox (Canada). Sandstorm onderschreef in augustus een private plaatsing van Luna Gold, de eigenaar van Aurizona (met 28,6% van het geleverde volume de belangrijkste mijn), om de uitbreiding en exploratie in Aurizona te financieren. Tijdens de eerste jaarhelft werd 22.115 ounces goud verkocht, tegenover 18.826 ounces vorig jaar, een stijging met 17,4%. Omwille van de lagere goudprijs stabiliseerde de omzet: 28,4 miljoen USD tegenover 28,7 miljoen USD vorig jaar.

Positief is dat de gemiddelde cashkosten per ounce daalden van 360 USD vorig jaar naar 334 USD door het stijgende aandeel van de royalty-inkomsten, waarbij de mijnoperator een percentage van de mijnopbrengst betaalt aan het royaltybedrijf. Bij streaming daarentegen betaalt het royaltybedrijf een vastgelegd bedrag per ounce. Het aandeel van de royalty-inkomsten steeg van 14,3% naar 20,3%, een gevolg van de overname van Premier Royalty vorig jaar en van Sandstorm Metals & Energy in mei. Sandstorm Metals & Energy was een kleiner zusterbedrijf van Watson dat zich concentreerde op streamingdeals van andere metalen. Het bedrijf slaagde er echter niet om in voldoende schaalgrootte te creëren en Sandstorm Gold kocht het bedrijf goedkoop over.

Het management bevestigde de productieverwachting voor 2014 van 40.000 tot 50.000 ounces. Tegen 2017 zal dit op basis van de bestaande contracten minimaal 60.000 ounces bedragen. Het bedrijf beschikte eind juni over 111 miljoen USD (1 USD per aandeel) cash en ook nog over een ongebruikte kredietlijn van 100 miljoen USD om nieuwe deals af te sluiten.

Conclusie

De daling van de goudprijs duwde de koers van Sandstorm ruim 30% lager. Het ambitieuze groeibedrijf heeft een risicovoller profiel dan Franco Nevada en Silver Wheaton, maar noteert met een korting. Een aanrader als alternatief voor een investering in fysiek goud.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content