RioTinto is een kasstroommachine
Rio Tinto is erg afhankelijk van de prijs van ijzererts, die vrij volatiel is. Dankzij een gigantisch aandeleninkoopprogramma is de koers van het aandeel nog niet mee gezakt met de ijzerertsprijs.
Rio Tinto is na het Braziliaanse Vale de grootste exporteur van ijzererts. Rio onderscheidt zich met ertsen van hoge kwaliteit (hoog ijzergehalte) en erg lage productiekosten. De groep ontpopte zich dit jaar dankzij de gestegen ijzerertsprijs tot een kasstroommachine. De onderliggende winst van Rio Tinto klom in de eerste jaarhelft naar 3,94 miljard dollar. Dat was 152 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, maar wel onder de consensusprognose van 4,2 miljard dollar.
IJzererts zorgde met 3,26 miljard dollar voor iets meer dan 80 procent van de onderliggende winst. Rio Tinto ontving in de eerste jaarhelft gemiddeld 67,8 dollar per ton verkocht ijzererts. Dat is 26 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Met een marge van 69 procent op de bedrijfswinst is de afdeling ook veruit de meest winstgevende.
Ook aluminium en steenkool leverden een positieve bijdrage aan de groepswinst, maar het aandeel van beide grondstoffen was een stuk kleiner. De koperafdeling was licht verlieslatend door de investeringen in Oyu Tolgoi (koper en goud) in Mongolië. De doelstelling om 2 miljard dollar aan kosten te besparen werd zes maanden eerder dan vooropgesteld bereikt. De schuld kon worden afgebouwd naar 7,57 miljard dollar tegenover nog 9,59 miljard dollar eind vorig jaar. Daarmee daalde de schuldgraad of gearing naar 13 procent.
Volatiel
Het lot van Rio Tinto is dus sterk verbonden aan dat van de ijzerertsprijs en die is erg volatiel. IJzererts kende een erg sterke zomer met een klim van 55 dollar per ton in juni naar bijna 80 dollar eind augustus. Vorige maand volgde dan weer een daling met 21 procent. Daarmee was september de slechtste maand sinds mei 2016.
Dat weerhoudt de grote ijzerertsgroepen (Rio, BHP, Vale, Fortescue) er niet van te blijven investeren in extra capaciteit. Rio opende vorige maand de Silvergrass-mijn, goed voor een investering van 338 miljoen dollar. Dit jaar wordt bijkomend 100 miljoen dollar geïnvesteerd om uitgeputte mijnen te vervangen. De komende drie jaar zijn tot 1 miljard dollar aan uitbreidingsinvesteringen gepland.
China wil zich toeleggen op staal van een hogere kwaliteit. Dat is gunstig voor Rio, dat ertsen met een hoog ijzergehalte levert. De lokale Chinese ijzerertsproductie wordt aan banden gelegd. Door de grote milieubelasting wordt een derde van de mijnlicenties ingetrokken.
Dividendenpolitiek
De dividendpolitiek bestaat er sinds 2016 in 40 tot 60 procent van de onderliggende winst uit te keren. Rio keerde op 21 september een tussentijds dividend van 1,1 dollar per aandeel uit. Een jaar eerder was dat maar 0,45 dollar per aandeel. Er werd ook 1 miljard dollar extra voorzien voor de inkoop van eigen aandelen, boven op de in februari geplande 500 miljoen dollar. Dat bedrag werd nog met 2,5 miljard dollar verhoogd na de verkoop van Coal&Allied aan het Chinese Yancoal. Die transactie leverde 2,69 miljard dollar op, die dus bijna integraal naar de aandeelhouders vloeit. De uitkering komt daardoor uit op 75 procent van de winst.
Conclusie
De toch wel forse daling van de ijzerertsprijs vertaalt zich voorlopig niet in een serieuze correctie van het aandeel. Daar zit de massieve aandeleninkoop (4 miljard dollar) ongetwijfeld voor iets tussen, net als de hoge marges en de relatief lage waardering. Niettemin verwachten we de komende tijd een consolidatieperiode voor het aandeel. Rio blijft wel te verkiezen boven BHP Billiton.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Munt: Brits pond
Markt: Londen
Beurskapitalisatie: 66,8 miljard pond
K/w 2016: 14
Verwachte k/w 2017: 10,5
Koersverschil 12 maanden: +16 %
Koersverschil sinds jaarbegin: +46 %
Dividendrendement: 5,0 %
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier