Rio Tinto

De vooruitzichten voor de grondstoffenmarkten ogen niet slecht, maar Rio Tinto blijft erg afhankelijk van ijzererts. Zijn financiële positie is verbeterd, maar door de dividendknip daalt het rendement fors.

Het aandeel van Rio Tinto zakte in januari naar het laagste peil sinds 2009. Sinds dat dieptepunt is de beurswaarde van de tweede grootste mijngroep ter wereld met meer dan 60% gestegen. Rio haalde vorig jaar bijna drie kwart van de bedrijfswinst uit ijzererts. Daarnaast is de groep nog actief in koper, aluminium, steenkool en diamant. IJzererts presteerde in de eerste jaarhelft beter dan verwacht. Na een dieptepunt van minder dan 40 USD per ton in december zijn we een aantal hoogten en laagten opnieuw deze zomer in de buurt van 60 USD. Toch lag de gemiddelde ijzerertsprijs in de eerste jaarhelft 14% lager dan een jaar eerder. Ook aluminium moest 14% inleveren en koper zelfs 21%. Door de lagere prijzen daalde de omzet van Rio Tinto met 13%, tot 15,5 miljard USD. De onderliggende winst dook zelfs 47% lager, tot 1,56 miljard USD, de laagste halfjaarwinst sinds 2004.

Jean-Sébastien Jacques, de nieuwe CEO sinds 1 juli, liet zich erg voorzichtig uit over de Chinese markt die voor de helft van de omzet zorgt. Rio Tinto wil dit en volgend jaar de operationele kosten met 2 miljard USD verlagen, waarvan in de eerste jaarhelft al 580 miljoen USD werd gerealiseerd. De kapitaaluitgaven zullen dit jaar afnemen tot 4 miljard USD, tegenover 4,7 miljard USD in 2015. In het topjaar 2012 spendeerde Rio Tinto nog bijna 18 miljard USD. Voor 2017 wordt wel weer een budget van 5 miljard USD vooropgesteld. Voor een stabiele ijzerertsproductie moet elke vijf jaar een mijn met een capaciteit van 50 miljoen ton worden ontwikkeld. Dit jaar zal de output van ijzererts rond 330 miljoen ton schommelen. Rio Tinto heeft de ambitie die op te trekken naar 360 miljoen ton, maar pint zich niet vast op een datum om dat doel te bereiken.

Rio Tinto investeert onder andere in het Silvergrass-ijzerertsproject in West-Australië. Een ander belangrijk project is de ondergrondse uitbreiding van de Oyu Tolgoi-koper- en goudmijn in Mongolië. Met de uitbreiding gaat een investering van 5,3 miljard USD gepaard. Het Simandou-ijzerertsproject in Guinee blijft voorlopig wel in de koelkast zitten wegens de te hoge kostprijs (20 miljard USD). Om de kasstromen te maximaliseren, moest noodgedwongen ook in het dividend worden gesnoeid. Dat wordt niet afgeschaft, zoals bij sommige sectorgenoten, maar wel beperkt.

Dit jaar wordt een overgangsjaar met een tussentijds dividend van 0,45 USD per aandeel, 58% minder dan een jaar eerder. Rio Tinto beloofde voor 2016 wel een totaal dividend van minstens 1,1 USD per aandeel. Vanaf volgend jaar wordt de hoogte van het dividend gekoppeld aan de onderliggende winst. Rio Tinto reduceerde de nettoschuld in de eerste jaarhelft met 6%. Ze bedraagt nu 12,9 miljard USD. Vorige week werd de Mount Pleasant-steenkoolmijn verkocht aan het Australische Mach Energy voor 220,7 miljoen USD. Sinds begin 2013 verkocht voor Rio voor 4,7 miljard USD aan activa.


Conclusie

De vooruitzichten voor de grondstoffenmarkten ogen op korte termijn niet slecht. Voor Rio Tinto blijft de afhankelijkheid van ijzererts nog steeds hoog. De financiële positie is verbeterd, maar door de dividendknip zal het rendement volgend jaar fors dalen. We vinden Rio tegen bijna 2 keer de boekwaarde op dit moment relatief correct gewaardeerd.

Advies : koopwaardig

Risico : gemiddeld

Rating : 1B

Partner Content