Rio Tinto

Het aandeel van de grondstoffengroep Rio Tinto presteert dit jaar minder goed dan zijn sectorgenoten. Gezien de relatief gezonde financiën van het bedrijf, is daar niet onmiddellijk een reden voor.

De aandeelhouders van Rio Tinto kregen dit jaar al met flink wat volatiliteit af te rekenen. Het aandeel klom van het dieptepunt in januari tot de voorlopige top in april met ruim de helft. Maar sindsdien is de beurswaarde van de grondstoffengroep alweer met bijna een kwart gedaald. De prijsevolutie bij ijzererts is een goede illustratie van het snel wijzigende sentiment. IJzererts staat in voor 40% van de omzet en 60% van de onderliggende bedrijfswinst van Rio Tinto. In december daalde de prijs van en ton ijzererts nog naar minder dan 40 USD. Een stevige rally bracht de prijs dit voorjaar opnieuw tot boven 70 USD per ton, het hoogste niveau sinds januari 2015. De rally werd in hoofdzaak gedreven door speculatieve investeringen van Chinese beleggers en had geen fundamentele basis. Nadat de Chinese overheid de speculatie aan banden legde, zakte de ijzerertsprijs weer ineen tot 50 USD. Goldman Sachs verwacht zelfs een verdere terugval richting 35 USD.

Uit de productiecijfers van het eerste kwartaal bleek dat de ijzerertsproductie van Rio met 13% toenam, onder meer door een expansie van de Australische activa. De productieprognose voor het volledige kalenderjaar bleef gehandhaafd op 350 miljoen ton. De komende jaren zal de output geleidelijk afnemen en voor 2017 wordt een productiecijfer tussen 330 en 340 miljoen ton vooropgesteld. Andere grote producenten als Vale en BHP Billiton stopten eerder al hun uitbreidingsplannen in de koelkast.

Rio krijgt in juli met Jean-Sébastien Jacques een nieuwe topman die nu de koper- en steenkoolactiva van de groep leidt. Tot nu lag de focus in hoofdzaak op kostenbesparingen, maar stilaan lijkt er ook wat ruimte te komen voor nieuwe investeringen. Rio kiest daarbij resoluut voor de uitbreiding van eigen projecten. Zo wordt 5,3 miljard USD geïnvesteerd in het ondergrondse gedeelte van de Oyu Tolgoi koper- en goudmijn in Mongolië, dicht bij de Chinese grens. Rio controleert via een meerderheidsbelang in Turquoise Hill Resources 66% van Oyu Tolgoi. Dit jaar zal de mijn tussen 175.000 en 195.000 ton koper produceren. De eerste output wordt pas in 2020 verwacht en eens op kruissnelheid moet de mijn jaarlijks meer dan 500.000 ton koper opleveren.

Analisten speculeerden eerder al dat Rio mogelijk een bod zou uitbrengen op koper- en goudproducent Freeport McMoran. Freeport is de joint-venturepartner van Rio bij de Grasberg-mijn in Indonesië. We schatten de kans op dat scenario op dit moment veeleer laag in. Er kunnen uiteraard kostenbesparingen worden gerealiseerd, maar Freeport sleept ook een hoge schuldpositie met zich mee. Na de eerste helft van het gebroken boekjaar 2015-2016 bedroeg de nettoschuld van Rio Tinto bijna 13 miljard USD. Vorige maand werd 1,36 miljard USD aan schulden teruggekocht.


Conclusie

Het aandeel van Rio Tinto presteert dit jaar minder goed dan de sectorgenoten. Gezien de relatief gezonde financiën, is daartoe niet onmiddellijk een reden. De afhankelijkheid van ijzererts zal de komende jaren verminderen en Rio kiest voor hogere kasstromen. Een overnameavontuur (Freeport) lijkt ons onwaarschijnlijk. Na de recente correctie verhogen we opnieuw het advies vanuit een langetermijnperspectief.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content