Resilux wil opnieuw groeien vanaf 2018

© Sprint/Corbis
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De focus van de petspecialist Resilux ligt weer op groei, en dan vooral organische groei. We mogen ons verwachten aan nieuwe producten, nieuwe fabrieken en een of meer gerichte overnames.

We hadden gewaarschuwd dat de jaarcijfers van Resilux wat minder konden zijn. Een overgangsjaar, heet dat eufemistisch. Dat heeft niet alleen te maken met de moeilijke vergelijkingsbasis – 2016 was een sterk jaar – maar ook met de tijd die begin 2017 verloren is gegaan. Dat jaar was nog maar net begonnen toen de Amerikaanse private-equitymastodont Bain Capital (75 miljard dollar activa) een vriendschappelijk overnamebod uitbracht op Resilux (tegen 195 euro per aandeel). Het wilde Resilux samenvoegen met het Britse Petainer. Eind maart bliezen de Amerikanen de overnamepoging af, in overleg met het management van Resilux. Mogelijke bemoeienissen van de Duitse mededingingsautoriteiten zouden een maandenlange vertraging kunnen veroorzaken.

Maar er was wel flink wat tijd en energie gestoken in de dealpoging. Daar zien we wat van terug in de jaarcijfers. De toegevoegde waarde – een betere maatstaf dan de omzet vanwege de sterke impact van de grondstoffenprijzen – steeg in 2017 nog wel met 6,3 procent tot 76,8 miljoen euro (omzet +11,9%), maar de bedrijfskasstroom (ebitda) bleef achter met een daling van -1,4 procent tot 37,4 miljoen euro. Resilux boekte dus geen nieuw recordcijfer. Door hogere afschrijvingen en waardeverminderingen zakte de bedrijfswinst (ebit) zelfs met -8,1 procent tot 21,7 miljoen euro. Het nettoresultaat bedroeg 16,52 miljoen euro (+0,3% of 8,16 euro per aandeel).

Dat is tenminste het geval als we enkel de klassieke Resilux-activiteiten in ogenschouw nemen. Uit de cijfers van 2017 werden de advieskosten voor de mogelijke overname door Bain Capital gehaald, uit die van 2016 de bijdragen voor de verkoop van de aandelen van de joint venture AirOLux. Die waren een gevolg van het beslechten van de zogenoemde spuitbussenoorlog tussen Resilux en de Zwitsers-Nederlandse AirOPack Technology Group (ATG) van de Nederlander Quint Kelders. Uiteindelijk heeft ATG Resilux uitgekocht voor 62 miljoen euro. 33 miljoen euro daarvan is midden september 2017 in de vorm van een fiscaal vriendelijke kapitaalvermindering teruggevloeid naar de aandeelhouders. Ze kregen 16,30 euro per aandeel uitgekeerd. Door het geld uit te keren, liet de familie De Cuyper blijken dat ze geen intentie heeft om meteen grote overnames te doen.

In de traditionele petbusiness is het bedrijf uit Wetteren technologisch de absolute top. Resilux kiest resoluut voor groei op eigen kracht, via nieuwe producten en kleine, lokale en gerichte overnames. In het voorjaar 2017 deed het een kleine overname in Servië. Daar kwam in het najaar de overname bij van het Zwitserse Signode Industrial Group, bekend als Poly Recycling, gespecialiseerd in petrecyclage – een uitbreiding van de kernactiviteiten.

Gezien de stagnerende winst, wordt het gewone dividend voor het boekjaar 2017 ongewijzigd gehouden op 2 euro per aandeel bruto. Dat Resilux vorig jaar voor 18,7 miljoen euro heeft geïnvesteerd – onder meer 4,5 miljoen euro in gebouwen – bewijst dat de groep van plan is dit jaar opnieuw te groeien. Er zijn ook acht nieuwe machines geïnstalleerd, vooral in Wetteren en de Verenigde Staten, om voor die groei te zorgen. In normale omstandigheden moeten we dit jaar minstens een stijging van de rebitda met 5 à 10 procent zien.

Conclusie

De focus van Resilux ligt weer op groei, en dan vooral organische groei. We mogen ons verwachten aan nieuwe producten, nieuwe fabrieken en nog een of meer gerichte overnames. Tegen 7 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) en 13 keer de verwachte winst voor 2018 is het aandeel ondergewaardeerd.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Koers: 143 euro

Ticker: RES BB

ISIN-code: BE0003707214

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 290 miljoen euro

K/w 2017: 18

Verwachte k/w 2018: 13

Koersverschil 12 maanden: -15%

Koersverschil sinds jaarbegin: -1%

Dividendrendement: 1,4%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content