Resilux verrast nog een keer
De overname van Resilux door de Amerikaanse private-equitygroep Bain Capital is afgeblazen. Topman Dirk De Cuyper toont zich niet ontgoocheld. De Oost-Vlaamse petproducent blijft tot nader order een beursgenoteerd bedrijf.
Resilux, de Oost-Vlaamse producent van petpreforms en petflessen die wordt geleid door de broers De Cuyper, blijft analisten, beleggers en de financiële pers verrassen. Twee maanden geleden kwam de verrassende aankondiging dat de Amerikaanse private-equitymastodont Bain Capital, die 75 miljard dollar beheert, een voorwaardelijk overnamebod op Resilux had uitgebracht. En even verrassend is het nieuws vandaag dat de overname alsnog wordt afgeblazen. Resilux blijft tot nader order beursgenoteerd. Op de beurs kreeg het aandeel een tik van 15 procent te verwerken.
Wijzer geworden
In een eerste reactie toonde topman Dirk De Cuyper zich niet al te zwaar ontgoocheld. “Het heeft natuurlijk tijd en geld gekost, maar het heeft ons ook wijzer gemaakt. We hebben er altijd rekening mee gehouden dat deze complexe deal niet zou doorgaan. Zo heeft mijn broer Peter gewoon voortgewerkt en heb ik me met de overname beziggehouden.”
Bain Capital wilde 195 euro per aandeel in cash op tafel leggen voor de petproducent. Dat kwam neer op een klassieke premie van 20 procent ten opzichte van de koers op het moment dat het bod werd aangekondigd (162,5 euro). Dat waardeerde Resilux op 390 miljoen euro. Belangrijk was dat het om een vriendschappelijk bod ging. Het werd gesteund door de familie De Cuyper, die 57,6 procent van de aandelen controleert. De deal werd complex doordat Bain Capital Resilux enkel wilde overnemen als het ook een ander bedrijf uit de sector kon inlijven – dat bleek achteraf het Britse Petainer te zijn. Zo verkreeg Bain Capital meteen een voldoende sterke positie om in de sector te stappen.
Maar Bain Capital blaast de hele deal op omdat de Duitse mededingingsautoriteiten (Bundeskartellamt) de overname wil onderzoeken. “Dat hadden ze niet verwacht”, zegt Dirk De Cuyper. “Wij zijn nauwelijks belangrijk in Duitsland, maar Petainer heeft er 80 procent van de markt voor herbruikbare flessen in handen. Zo’n procedure kan tot acht maanden in beslag nemen, zonder enig zicht op de uitkomst. Zolang wil Bain Capital niet wachten en wij ook niet. Heel correct hebben we daarom gisteravond beslist de deal af te blazen.”
Zelf voortdoen
De Cuyper heeft vertrouwen in de toekomst. Resilux toonde zich de afgelopen vijf jaar een solide groeier, al waren de jaarcijfers over 2016 minder overtuigend. “De toestand is weer opnieuw zoals begin dit jaar. Wij gaan zelf voort investeren. Verwacht geen grote overnames, hoewel we schuldenvrij zijn. Kleine, regionale acquisities kunnen wel. De omstandigheden zijn gunstig voor ons.”
De komende jaren moet de groep ook werken aan haar continuïteit. Op dat gebied had de overname door Bain Capital uitsluitsel kunnen geven. “Mocht blijken dat de kinderen van Peter en mij de leiding van de onderneming niet overnemen, dan zullen we uitkijken naar een goede externe CEO. Maar voorlopig doen we zelf voort, met dezelfde spirit als voor het afgeblazen bod.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier