Resilux

De koers is ook dit jaar alweer met 60% opgelopen. Het groeiverhaal blijft overeind op lange termijn.

Het Oost-Vlaamse Resilux maakt al twee decennia het mooie weer als producent van petpreforms en petflessen. In die activiteit behoort het bedrijf van de familie De Cuyper tot de middelgrote Europese spelers (afgerond 5 miljard voorvormen en 450.000 flessen), met een pan-Europese aanwezigheid (productievestigingen, behalve in Wetteren, in Spanje, Rusland, Griekenland, Zwitserland en Hongarije) en een fabriek in de Verenigde Staten.

Het gaat prima met die activiteit dit jaar. Met dank aan de goede weersomstandigheden in Europa. In de eerste jaarhelft steeg de toegevoegde waarde – een betere maatstaf dan de omzet vanwege de sterke impact van de grondstoffenprijzen – met 10,2%, tot een nieuwe recordwaarde van 37,2 miljoen EUR. Die mooie prestatie wordt meer dan bevestigd door de toename van de bedrijfskasstroom (ebitda) met 12,4%, tot 20,2 miljoen EUR (een recordcijfer) en een 14,3% hogere bedrijfswinst (ebit), tot 13,0 miljoen EUR (eveneens een recordcijfer).

Het nettoresultaat bedroeg net geen 10 miljoen EUR (9,8 miljoen EUR; +26,5% of 4,95 EUR per aandeel). Dat wordt 6,8 miljoen EUR of 3,45 EUR per aandeel (slechts +3%), als we er de verliezen van AirOLux aftrekken. AirOLux, opgestart in 2009, is een fiftyfifty samenwerkingsverband met de Zwitsers-Nederlandse groep AirOPack Technology van de Nederlander Quint Kelders. Zeker sinds de wereldwijde lancering van de Gillette Fusion ProGlide Sensitive is de joint venture echt belangrijk geworden voor het beursverhaal van Resilux. AirOLux is de maatschappij boven de AirOPack-technologie.

AirOPack is een revolutionaire technologie om vloeistoffen, poeders, gassen en producten met een gemiddelde tot hoge viscositeit (zoals crèmes, schuim en gels) af te vullen in pet, met perslucht en zonder drijfgas. Alleen blijft de joint venture tot nog toe en veel langer dan verwacht verlies draaien. In de eerste jaarhelft zelfs -3 miljoen EUR, te vergelijken met -1,1 miljoen EUR in de eerste helft van vorig jaar. Wellicht draait ook dit jaar AirOLux nog altijd niet break-even. Problemen bij een externe machinebouwer hebben de groei van de capaciteit afgeremd.

Maar vanaf het laatste kwartaal moet daarin serieus beterschap komen. De productie gebeurt voorlopig enkel in het Zwitserse Bilten, waar ook nog een tweede productielijn wordt opgestart. De komende jaren komen daar nog extra productielijnen bij, mogelijk ook in de Verenigde Staten. De kans blijft groot dat we nog aankondigingen krijgen van nieuwe contracten bij AirOLux.

Partner AirOPack Technology is beursgenoteerd in Zürich met een marktwaarde van omgerekend 141 miljoen EUR (70 EUR per aandeel). Het klassieke Resilux (petpreforms en petflessen) wordt op 195 miljoen EUR of 97,5 EUR per aandeel gewaardeerd. Op basis van het bod op sectorgenoot APPE Packaging Division (La Seda) door Plastipak Packaging zou die waarde eerder 105 EUR per aandeel bedragen of een gezamenlijke waarde van ongeveer 175 EUR per aandeel.

Conclusie

De koers is ook dit jaar alweer met 60% opgelopen. Het groeiverhaal blijft overeind op lange termijn, maar voorlopig zien we geen elementen om ons koersdoel (175 EUR) te verhogen, zodat we (tijdelijk?) overgaan tot een adviesverlaging.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Partner Content