Rendabiliteit boven omzetgroei

Jan De Witte, CEO Barco © belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De koers van Barco veerde vorige maand sterk op na een erg positief analistenrapport. De kwartaalupdate kon de koers veel minder inspireren.

De koers van Barco veerde vorige maand sterk op na een erg positief analistenrapport. De kwartaalupdate kon de koers veel minder inspireren. Die beperkte zich tot de omzetcijfers per afdeling en de evolutie van de bestellingen en het orderboek. Barco rekende aanvankelijk op een omzetgroei van 5 procent voor het boekjaar 2017.

Van die ambitie stapte het na de eerste jaarhelft af. Dat had te maken met de verkoop van de gespecialiseerde lichtafdeling High End Systems en de dalende verkoop van laserprojectoren in Noord-Amerika en China. De ebitda-marge (de verhouding tussen de bedrijfskasstroom en de omzet) zou dit jaar wel hoger uitkomen dan in 2016 (+8%).

In de periode van juli tot september steeg de groepsomzet met 1,9 procent op jaarbasis naar 266,7 miljoen euro, iets boven de consensusverwachting. Exclusief het verkochte High End Systems zou de omzet 4,1 procent hoger zijn uitgekomen. Entertainment, goed voor 49 procent van de groepsomzet, was de slechtste leerling van de klas. Toch lag het verkoopcijfer van die afdeling met 136,5 miljoen euro iets boven de verwachtingen (-4% op jaarbasis). De lagere activiteit in digitale cinema werd gedeeltelijk gecompenseerd door de hogere verkoop van projectoren voor de audiovisuele en de evenementenindustrie.

Na de eerste jaarhelft deed Entertainment het ruim 9 procent slechter in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Na drie kwartalen bedraagt de achteruitgang nog 7,4 procent. De Enterprise-afdeling (schermen en controlekamers) deed het ook beter dan verwacht met een omzetklim van 15 procent.

Vooral ClickShare, een applicatie om gegevens vanaf een mobiel toestel te projecteren op grotere schermen, blijft het goed doen. De omzet van Enterprise ligt na drie kwartalen 9,5 procent hoger. Healthcare, de kleinste afdeling, bleef iets onder de lat met een klim van 1,5 procent. Die divisie boekte sinds het jaarbegin een 3 procent hogere omzet.

Na drie kwartalen klokt de groepsomzet af op 784,7 miljoen euro. Dat is 0,8 procent lager dan over dezelfde periode een jaar eerder. Exclusief High End Systems zou er een toename met 1 procent zijn geweest. Er kwamen in het derde kwartaal voor 263,7 miljoen euro nieuwe bestellingen binnen. Dat is 1,1 procent lager dan een jaar eerder en iets onder de verwachtingen. De totale waarde van het orderboek lag aan het einde van het derde kwartaal met 343,4 miljoen euro wel 4 procent hoger dan twaalf maanden eerder.

Barco mikt voor zijn toekomstige groei op een nieuwe generatie projectoren die voor een betere kleur- en contrastbeleving zorgen. Met die laserfosforprojectoren heeft de groep een technologische voorsprong op de concurrentie. Barco is dank zij de joint venture China Film Group marktleider op de Chinese markt.

Met een breed gamma aan nieuwe projectoren wil de groep die positie nog verder uitbreiden. Het Kortrijkse bedrijf wil ook voor controlekamers samenwerken met een lokale Chinese partner. Barco had na de eerste jaarhelft 228 miljoen euro in kas. Grote overnames of een dividendverhoging zijn niet prioritair. Barco verhoogde eerder dit jaar al zijn dividend naar 1,9 euro per aandeel.

Conclusie

De kwartaalupdate bevatte weinig verrassingen. Met de afbouw van niet-kernactiviteiten en interne programma’s om de efficiëntie te verbeteren verkiest Barco winstgevendheid boven omzetgroei. Barco handhaafde de prognoses voor het volledige boekjaar. Het aandeel is correct gewaardeerd.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,15 miljard euro

K/w 2016: 89

Verwachte k/w 2017: 24

Koersverschil 12 maanden: +16%

Koersverschil sinds jaarbegin: +10%

Dividendrendement: 2,2%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content